Medic român despre COVID: „Nimeni nu poate avea o garanție că va face o formă ușoară”

adrian marinescu medic
Adrian Marinescu. Foto: România Actualități via Facebook

Directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că „nimeni nu poate avea o garanție că va face o formă ușoară” de COVID-19.

„Cei mai mulți din cei cu forme severe sunt nevaccinati. Din cei care vin, cei mai mulți au afecțiuni cronice, vârstnici, dar și tineri. Știm că varianta Delta înseamnă mai multă infecție printre tineri și copii. Nimeni nu poate avea o garanție că va face o formă ușoară”, a spus medicul.

El a atras atenția că spitalele riscă să rămână din nou fără locuri pentru bolnavii de COVID: „În ultimele zile, ce se eliberează se ocupă imediat, iar în două parte a zilei nu mai avem locuri de internare.”

„Trendul infectărilor din ultimele săptămâni înseamnă o presiune clară pe sistemul de sănătate. Acum, mai ales în Capitală sunt puține spitale cu circuit COVID, e clar că trebuie mai multe paturi, fiecare spital acum ar trebui să vină cu un minimum de 15% paturi pentru pacienții COVID, ceea ce în practică nu se întâmplă. Spitalul e plin, nu doar la terapie intensivă”, a completat Marinescu, și a atras atenția că Delta este o variantă care se transmite foarte ușor.

Vineri, în România au fost raportate 2.520 de cazuri noi de COVID și 43 de decese, dintre care 3 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

La ora actuală, în unitățile sanitare de profil numărul total de persoane internate cu COVID este de 4.298. Dintre acestea, 543 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 107 sunt minori, 102 fiind internați în secții și 5 la ATI.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.