Mărturii din infernul creat de comuniști: Mâncam rădăcini de stuf, șerpi și broaște

Magistrații Curții de Apel București au scris motivarea pentru condamnarea fostului domandant de la Periprava, Ion Ficior, la 20 de ani de închisoare.

Potrivit jurnaliștilor de la Digi24, motivarea se întinde pe mai mult de o sută de pagini. Judecătorii spun că regimul aplicat de Ion Ficior la Colonia de muncă la Periprava a fost unul „de natură să conducă la lichidarea fizică și psihică a deținuților”.

În dosar există și declarații ale foștilor deținuți ale urmașilor acestora. Iată câteva dintre acestea:

D.G.: „Hrana era puțină, eram tot timpul flămânzi (…) din cauza foamei și a bătăilor, un deținut de la Cluj, Balint a decedat (….) din cauza foamei, deținuții mâncau rădăcini de stuf, mai prindeau șerpi și broaște și le mâncau (…) cei inapți erau ținuți în barăci, cu scopul de a muri de foame (…) era lagărul morții”.

T.S.: „Deținuții bolnavi primeau amestec de varză cu arpacaș, turtoi de mălai, pâine câte 100 de grame la câteva zile, foarte rar (…) mâncarea era dezastruoasă, la prânz primeam varză amestecată cu coceni, arpacaș, în care găseau urme de balegă de animale, iar carne primeam doar de sărbători”.

A.G.: „Cei care mâncau porumb de pe câmp, erau raportați la comandant și sancționați cu bătaia la tălpi. Pedepsele erau dispuse de F.I., executate de gardieni. F.I. asista la aplicarea lor, în calitate de comandant”.

T.G.: „Încă de la început eram loviți, pentru a băga spaima în noi (…). A fost un deținut care nu a vrut să smulgă iarba cu dinții, iar după ce a fost reținut la poartă, când s-a întors în baracă, s-a dezbrăcat și ne-a arătat cum a fost bătut cu sârma de oțel de cadrele militare”.

S.N.: „Dacă nu făceam norma la stuf, eram chemați sus de șefi și bătuți, câte 4-5 deținuți în fiecare dimineață (…).Cei care erau bătuți erau aruncați pe scară”.

B.E.: „Și eu am fost trimis o dată la izolare 3 zile pentru motivul că am tăiat trei porumbi (…). Toți deținuții eram supuși unor măsuri represive, inumane și de o cruzime și o ferocitate extremă, constând în special, în izolare, unde primeam drept hrană doar un turtoi de mămăligă”.

C.I.: „Într-una dintre zile a trecut pe lângă grupul meu F.I. împreună cu alte persoane și întrucât nu m-am ridicat imediat să îl salut, acesta m-a sancționat cu 7 zile de izolare, cu lanțuri la picioare, cu mâncare la 3 zile, două zile primeam numai apă și sare, iar a treia zi mâncare, dar redusă la jumătate”.

M.I.: „M-am dus cu D.A. să vedem barăcile unde erau inapții și distroficii (…) ne-am speriat deoarece în interior erau oameni foarte slabi, parcă erau schelete care abia mai puteau vorbi și ne cereau apă. Doar aceste două categorii de deținuți primeau medicamente și doar o dată la 3-4 zile, restul deținuților politici nu primeam medicamente”.

Judecătorii au mai notat că pentru Ion Ficior ar fi trebuit să se aplice o pedeapsă de închisoare pe viață. „Totuși, având în vedere tardivitatea cu care autoritățile statului au ales să demareze procedurile judiciare dar și vârsta deosebit de înaintată a inculpatului, Curtea apreciază că aplicarea pedepsei închisorii, la maximul special al acesteia, este de natură să satisfacă toate scopurile pedepsei, dar mai cu seamă pe cel preventiv, cu referire expresă la prevenția generală, la exemplaritatea pe care pedeapsa trebuie să o ofere oricui ar fi tentat, ca în numele unui regim politic, să mai comită astfel de atrocități”, se arată în motivarea Curții de Apel, potrivit Digi24.

https://greatnews.ro/tineri-romani-strang-bani-pentru-un-film-despre-experimentul-pitesti/