Mii de români au mers la clubul Colectiv, la un an de la dezastru

Marș tăcut pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv (Foto: Călin Cătălin)
Marș tăcut pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv (Foto: Călin Cătălin)

Aproximativ cinci mii de oameni au participat la marșul tăcerii în memoria victimelor tragediei de la Colectiv, care s-a petrecut în urmă cu un an.

A trecut un an de la dezastrul din clubul Colectiv, al cărui slogan – Corupția ucide! – a inspirat o schimbare de direcție politică, însă, din păcate, nu și rezolvarea problemei.  Câteva mii de oameni s-au strâns în Piața Universității și au mers, într-o tăcere relativă, pe străzile aglomerate ale Bucureștiului.

Marșul s-a încheiat în fața clubului Colectiv, unde s-au depus flori și s-au aprins lumânări, la altarul dedicat victimelor teribilului incendiu. Alte câteva mii de persoane au trecut să lase un omagiu și după lăsarea serii. Printre ei a fost și premierul Dacian Cioloș, alături de Dragoș Tudorache, ministrul de Interne, Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, și Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii.

„Schimbările trebuie să vină din partea noastră, a tuturor. Eu pot să accept faptul că inclusiv la nivel Guvernului şi la nivel administraţiei sunt multe lucruri care trebuie schimbate. Pe de altă parte, sunt multe lucruri despre care acum un an nici măcar nu îndrăzneam să vorbim”, a spus premierul, după ce a depus un buchet de flori şi a aprins o lumânare în faţa clubului Colectiv.

Mii de lumânări au fost aprinse ieri în fața clubului Colectiv (Foto: Călin Cătălin)
Mii de lumânări au fost aprinse ieri în fața clubului Colectiv (Foto: Călin Cătălin)

64 de persoane și-au pierdut viața, în urma tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, după ce clubul bucureștean Colectiv, din str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, a fost distrus .de flăcări.

În cursul nopții de 30 spre 31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunța că 27 de persoane au decedat și 162 de persoane au fost spitalizate, în urma incendiului de la clubul Colectiv. Răniții au fost transportați la spitalele Floreasca, de Arși, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Județean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colțea, ”Marie Curie” și „Grigore Alexandrescu”.

Cum România s-a arătat a fi complet nepregătită pentru un astfel de moment de criză, 34 de răniți au fost transferați la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel și Elveția.

Cu toate că în cazul Colectiv au fost demarate numeroase anchete, niciuna dintre ele nu a fost finalizată.