O profesoară din România le oferă elevilor olimpici premii din pensie

Maria Panaitopol
Maria Panaitopol. Foto: Captură Digi24

Profesoara de matematică Maria Panaitopol organizează în fiecare an concursuri de matematică în memoria soţului său, și el tot matematician, iar premiile în bani le oferă chiar din pensia sa, relatează Digi24.

Profesoara Maria Panaitopol a împlinit de curând 70 de ani şi încă se află la catedră.

„Este bucuria vieţii mele, este ceea ce mă face să rezist, este grozav să faci toată viaţa ceva ce-ţi place. Şi când intru în clasă şi încep să vorbesc cu copiii, mi se pare că nu există nimic altceva pe lume şi oricum, nimic mai important decât ce se întâmplă atunci acolo”, a povestit profesoara pentru postul de televiziune.

Soţul său a fost matematicianul Laurenţiu Panaitopol, iar în memoria lui profesoara organizează în fiecare an concurs naţional de matematică „Laurenţiu Panaitopol”. Premiile sunt oferite din pensia ei.

De asemenea, în fiecare an, câştigătorul Olimpiadei Naţionale de Matematică primeşte de la profesoară 1.000 de dolari drept răsplată pentru rezultatele obţinute.

„Cred că le foloseşte asta, nu neapărat prin sumă şi prin valoare, ci să vadă că munca poate fi răsplătită”, a explicat Maria Panaitopol în cadrul emisiunii „Bon Ton”.

Laurenţiu Panaitopol a predat la Facultatea de Matematica a Universităţii Bucureşti şi a fost preşedintele comitetului de redacţie a Gazetei Matematice.

„Bărbatul meu a fost foarte iubit de toţi cei care i-au fost studenţi, cu care a lucrat, totdeauna la cursurile lui amfiteatrele erau arhipline, veneau şi de la alte serii la care n-avea curs, făcea lucrurile cu pasiune”, a mai arătat profesoara de matematică.

Maria Panaitopol încearcă să ducă mai departe pasiunea soțului său pentru matematică. Nu îşi doreşte o clasă numai de premianţi, ci elevi care să înţeleagă şi să iubească matematica.

Deşi nu are copii, Maria Panaitopol îi consideră pe elevi, dar şi pe colegii de la catedra, familia sa, mai notează digi24.ro. Iar Laurenţiu Panaitopol nu a fost uitat: numai anul trecut la concursul pe care profesoara îl organizează în memoria soţului său au participat peste 700 de tineri din 17 judeţe.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.