Mama fetei din Vaslui spune că i s-au oferit bani din partea rudelor violatorilor, dar și a presei

vaslui
Localnici din Văleni și jurnaliști sosiți în comună. Foto: Simona Voicu / adevarul.ro

Părinţii fetei din Vaslui au povestit că în ultima perioadă li s-au oferit bani atât din partea rudelor violatorilor, pentru a le cumpăra tăcerea, cât și din partea presei, pentru a apărea pe sticlă și pentru a discuta despre fata lor la televizor, relatează adevarul.ro. Toate aceste oferte au fost refuzate de familia victimei.

Mama fetei din Văleni a povestit pentru „Adevarul” că rudele a șase dintre tineri au încercat în repetate rânduri să-i cumpere cu bani, pentru a-i convinge să renunţe la demersul în justiţie: „Au pus o presiune uriaşă pe ea şi pe noi, pentru a ne retrage plângerea, ba chiar ne-au luat la rost că nu o facem. Au crezut că totul se rezolvă cu bani, au încercat să ne cumpere fata cu sacoşa cu bani. Fata noastră nu este de vânzare. Noi nu vrem bani, vrem doar să se facă dreptate”.

Familiile acestora le-au propus direct sau prin intermediari sume mari de bani pentru ca victima să renunţe la plângere.

Într-una din zile, fata a fost luată cu maşina de rudele tinerilor şi a fost dusă la un notar dintr-o altă localitate, la 25 de kilometri de oraşul Vaslui, pentru a semna un acord de mediere în schimbul unei sume mari de bani.

Incidentul s-a petrecut chiar înainte de vacanţa de Crăciun. Eleva a fost aşteptată în faţa liceului de părinţii violatorilor care, încurajând-o că „se va termina toată povestea”, i-au cerut să-i însoţească la un notar. Eleva s-a urcat în maşină, fără să știe unde va fi dusă. Părinţii acestora au dus-o la un notar din oraşul Negreşti, unde i-au cerut să semneze un acord de mediere, fără ştirea părinţilor ei sau a avocatului care o reprezenta, mai notează adevarul.ro.

vaslui
Televiziunile s-au instalat în fața casei victimei din Văleni. Foto: Simona Voicu / adevarul.ro

„Unii ziarişti au deschis poarta, au intrat singuri în curte şi apăsau pe clanţa uşii”

„Am văzut-o pe fată speriată şi bulversată şi nu am dat curs cererii lor. Am întrebat-o dacă are avocat, mi-a spus că are. Apoi, am întrebat-o dacă părinţii ei şi avocatul ştiu că a venit la Negreşti pentru mediere şi mi-a răspuns că nu. Tatăl unuia dintre violatori a făcut promisiunea că îi va da bani, dar pe ea nu o interesau banii lor. Era speriată şi nu-şi dorea decât să se termine cât mai repede toată povestea. Mi s-a părut onest şi profesionist să refuz medierea. I-am spus că orice acte va semna aici la mine, este vorba despre un viol şi ancheta nu se va opri”, a declarat notarul Marieta Ioniţi pentru ziarul local „Vremea Nouă”.

Notarul Marieta Ioniţi a mai spus că era vorba despre o infracţiune gravă, de un viol în grup şi lipsire de libertate, fapte care nu pot fi mediate.

Dacă rudele atacatorilor au vrut să le dea bani pentru a-i face să tacă, jurnaliștii le-au oferit bani pentru a apărea la televizor, a mai povestit mama victimei: „Când am văzut ce era la poarta noastră ne-am speriat. Au ajuns până acolo încât unii ziarişti au deschis poarta, au intrat singuri în curte şi apăsau pe clanţa uşii pentru a intra în casă. După acea emisiune în care pur şi simplu am fost păcăliţi, am ajuns să ne încuiem în casă. Nu am primit niciun leu, însă au fost şi ziarişti care s-au oferit să ne dea bani pentru a apărea la televizor. Când am auzit una ca asta, am încuiat poarta, am încuiat uşa la casă. O zi întreagă nu am mai ieşit deloc din casă, pentru a scăpa de tot circul. Sora mea venită în concediu din Italia, care ne-a sprijinit financiar pentru consilierea fetei, a plecat mai devreme decât era stabilit, pentru a scăpa de toata presiunea care se pusese pe casa noastră”.

reduceri emag

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai ieftine călătorii în ţară. Preţ cu mult sub cel al biletelor de tren şi maxi taxi
6 zile de reduceri mari la eMAG. Cele mai bune oferte ale verii
Reduceri eMAG MacBook. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru șoferi români în străinătate

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.