Mai mulți controlori de tren sunt acuzați de fraudă cu bilete gratuite pentru elevi

cfr călători
Foto: CFR Călători (Facebook)

Procurorii au dispus control judiciar pentru 21 de angajați CFR. Aceștia sunt cercetați într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual și înșelăciune.

Procurorul care instrumentează dosarul în care sunt implicați controlori de trafic şi însoțitori de vagoane ai CFR a luat măsura controlului judiciar pentru 21 de inculpați, toţi fiind reţinuţi. Ceilalţi sunt cercetaţi în stare de libertate.

„În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 25 martie 2025, de către poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, într-un dosar penal, instrumentat de Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au fost descoperite şi ridicate înscrisuri şi bunuri care interesează cauză, precum şi sume de bani ridicate, în vederea continuării cercetărilor”, a transmis, miercuri, IGPR.

„Ulterior, faţă de acestea, a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile şi interzicerea dreptului de a mai profesa”, a mai transmis sursa citată.

Un scandal uriaș de fraudă vizează zeci de angajați ai CFR Călători. Nu mai puțin de 35 de controlori sunt bănuiți de procurorii Parchetului Capitalei că ar fi rezervat bilete online, în numele unor elevi care beneficiază de gratuitate.

Procurorii Parchetului Capitalei susțin că între 2022 si 2023 zeci de controlori de trenuri de noapte – cu vagoane de dormit și cușetă – ar fi accesat sistemul informatic al CFR călători cu ajutorul tabletelor de serviciu.

Asta s-ar fi întâmplat înclusiv când nu erau în curse. Ar fi rezervat astfel locuri fictiv, blocând călătorii să-și cumpere bilete. Ulterior ar fi înregistrat, tot fictiv – susțin anchetatorii – datele de identificare ale unor elevi, care beneficiau de gratuitate sută la sută la călătoria pe calea ferată.

Controlorii de tren sunt suspectați că vindeau apoi, la urcarea în tren, biletele rezervate pe numele elevilor, la prețul integral, iar banii pe care i-ar fi câștigat i-ar fi băgat în propriile buzunare. CFR Călători ar fi decontat apoi biletele fictive la Autoritatea de Reformă Feroviară.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.