Magazinele din România, invadate de brânză fără lapte

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România,trage un semnal de alarmă referitor la produsele pe care românii le cumpără ca fiind brânzeturi, dar care nu conțin lapte, ci doar uleiuri vegetale și soia.

Înlocuirea laptelui cu uleiurile vegetale, precum cel de palmier, face ca aceste produse să aibă un preț mic.

Problema este cunoscută de autorități încă de anul trecut, când în piețe a fost descoperită brânză din Bulgaria care nu conținea nici urmă de lapte. De atunci și până în prezent, nu s-a luat însă nicio măsură.

Pe de altă parte, românii care consumă așa-zise lactate, produse fără lapte, se expun unor riscuri, pentru că aceste uleiuri conțin grăsimi esterificate cu grave consecințe asupra sănătății.

Potrivit lui Frânc, dacă până acum, astfel de brânzeturi se vindeau doar în piețe, acum, ele au ajuns și pe rafturile marilor magazine.

“Deși TVA-ul este de 24% pentru toate produsele, cum vă explicați că se găsesc în magazine brânzeturi de proveniență incertă care se vând cu prețul de 10 lei sau chiar mai puțin?! În mod cert acel produs conține orice altceva numai lapte nu. În condițiile în care pentru 1 kilogram de cașcaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat și la care se aplică și TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest preț ridicol de doar câțiva lei”, a atenționat președintele FCBR, Claudiu Frânc, pentru agrointel.ro.

Pentru rezolvarea acestei probleme, președintele Federației Crescătorilor de Bovine a propus ca etichetele produselor lactate să includă minimum patru elemente, respectiv țara de origine a laptelui materie primă, cantitatea de lapte proaspăt, cantitatea de lapte reconstituit (lapte praf) din produs și cât la sută din produs este reprezentat de altceva decât lapte.

Regulile de etichetare susținute de către Federația Crescătorilor de Bovine din România au fost puse în discuție inclusiv la Consiliul Concurenței și în negocierile cu celelalte instituții ale statului.