Locul extraordinar unde omenirea își ține rezervele de semințe

Așa arată intrarea în banca de semințe din arhipelagul Svalbard (Wikimedia Commons)

Așa arată intrarea în banca de semințe din arhipelagul Svalbard (Wikimedia Commons)

Un grup internațional din Germania finanțează și coordonează, încă din 2004, cea mai mare ”bancă” de semințe din lume, care dorește să protejeze materialul genetic vegetal.

Semințele sunt ținute într-un seif în izolatul arhipelag arctic Svalbard, unde au ajuns deja 860.000 de specii diferite din întreaga lume. Organizația Crop Trust spune că mai este loc pentru multe altele.

Este o soluție de rezervă pentru calamități extraordinare, cum ar fi războie, schimbări climatice sau creșterea populației. De curând, Crop Trust a anunțat că susținerea financiară de care se bucură va fi dublată pentru perioada următoare, la aproape 300 de milioane de dolari.

Fondurile provin de la guvernele Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei, Indiei și Etiopiei, dar și de la fundația lui Bill Gates.

”Aproape tot ce mâncăm provine din semințe. Aici ținem, de fapt, feliile de pâine și cana de cafea sau ceai”, a spus Marie Haga, directorul executiv al organizației, citată de Washington Post.

Seiful uriaș din Svalbard, construit într-una din cele mai izolate zone din lume, este proiectat să reziste creșterii nivelului apelor mării, penelor de curent sau altor dezastre care ar putea afecta semințele.

Complexul este esențial planurilor ONU de a eradica foametea pe Pământ. ”Până în 2020, dorim să menținem diversitatea genetică a semințelor, să le diversificăm la nivel internațional și să ajutăm la obținerea securității alimentare prin promovarea agriculturii sustenabile”, mai spus reprezentanții grupului.

Marea problemă a cercetătorilor este că plantele nu se adaptează destul de repede la schimbările climatice care au loc pe Pământ.

În prezent, în lume sunt peste 4.500 de specii de cartofi, 35.000 de porumb, 125.000 de grâu și 200.000 de orez. Oricare dintre aceste variații se poate dovedi a fi extrem de importantă în viitor.

Cercetătorii lucrează zi de zi la dezvoltarea unor noi specii, cu speranța că vor ajuta cândva la hrănirea omenirii.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce conținea gazul inhalat de victimele incendiului din Colectiv
Medic rămas în România din recunoștință: ”După 13 ani de studii superioare, am o datorie morală” față de această țară
Piesa despre Catedrala Neamului naște polemici. Leșe cere să fie scos din clip

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version