Legea vaccinării e gata. Ce amenzi riscă părinții, inclusiv cei plecați în străinătate

Noua lege a vaccinării nu îi va obliga pe părinți să își vaccineze copiii, însă îi va obliga să se informeze și să își asume în scris refuzul imunizării, anunță Digi24.

Părinții care nu își asumă în scris refuzul vaccinării copiilor pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, potrivit proiectului legii vaccinării.

De asemenea, adulții care pleacă din țară și nu lasă o persoană responsabilă pentru vaccinarea copilului pot fi amendați cu sume curpinse între 2.500 și 5.000 de lei.

Instituțiile și medicii care dau informații greșite despre vaccinare pot primi amenzi ce ajung până la 10.000 de lei, potrivit news.ro.

Legea vaccinării: amenzi pentru părinți

Legea vaccinării prevede că medicul de familie îi va consilia pe părinţi în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare.

Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. Dacă părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz.

Dacă nu îl semnează ei riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Dacă părinții nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare, ei pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei.

Legea vaccinării este finalizată şi va fi pusă în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii.

15 adevăruri cruciale despre vaccinuri pe care orice părinte din România ar trebui să le știe

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.