Lege votată. Magazinele vor fi obligate să vândă minim 51% produse românești

Parlamentarii din Camera Deputaților au votat astăzi o lege prin care toate magazinele sunt obligate să aibă minim 51% produse românești la vânzare. Votul deputaților este final, iar legea va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) spun că „prețurile la raft vor crește, unele rețele ar putea pleca. Toate firmele vor să facă profit, iar dacă nu vor reuși s-ar putea gândi să plece către alte piețe”.

„Comercianții – persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca pentru categoriile: carne, legume și fructe să achiziționeze aceste produse, în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii din producția românească”, se prevede în forma legii adoptată de Senat, modificată printr-un raport suplimentar în cadrul Comisiei Economice.

Proiectul ar fi însă mai permisiv în lunile de iarnă, atunci când magazinele pot vinde legume și fructe străine într-o proporție de 70%.

Guvernul ar fi trimis un punct de vedere negativ în luna iunie cu privire la acest proiect legislativ, „considerând că stimularea consumului produselor fabricate pe teritoriul național ar conduce la o discriminare între produsele fabricate în România de către prodocători cu capital străin și cele autohtone”.

În Parlament mai este un proiect de lege care prevede ca magazinele care nu expun pe rafturi, la vedere, produse alimentare atestate tradițional în România să primească amenzi între 2.500 și 5.000 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)

giphy (1)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.