Minunata lecție de viață a unui copil abandonat în spital la 6 luni. Peste ani, a devenit campion

emanuel chivoiu șah
Emanuel Chivoiu și trofeele sale. Foto: adevarul.ro

Emanuel Chivoiu din oraşul Mediaş, judeţul Sibiu, a fost părăsit de mamă când avea doar 6 luni. Acum, la vârsta de 15 ani, adolescentul este campion la șah și a strâns zeci de medalii și de diplome la competițiile la care a participat, relatează adevarul.ro.

Mama sa biologică l-a lăsat într-un spital din Sibiu. Peste ani, când s-au cunoscut, aceasta i-a spus că era un copil bolnăvicios, că tatăl lui o abandonase, iar părinţii i-au spus că nu are ce căuta cu un copil acasă. De la spitalul din Sibiu, a ajuns la Mediaş, într-un orfelinat. Aici l-a găsit familia Cristian.

Familia Cristian, care l-a luat în plasament, i-a devenit una adevărată şi l-a încurajat să-şi urmeze pasiunea pentru şah şi să facă performanţă.

Elisabeta Cristian avea pe atunci 49 de ani, lucrase ca laborantă la o întreprindere din oraş, iar la vârsta aceea a rămas şomeră. A lucrat un an în comerţ, apoi a auzit că o cunoștință a luat un copil în plasament ca asistent maternal.

A făcut o cerere, iar după 3 luni a mers la orfelinatul din Mediaș: „Ne-au spus să mergem la orfelinat la Mediaş, să-l vedem şi, dacă ne place, să-l luăm acasă. Am intrat, era după uşă pătuţul, şi el era blond şi creţ, avea 1 an şi jumătate, şi când am ieşit şi soţul m-a întrebat cum arată, i-am răspuns doar atât: «ca un înger»“.

A doua zi, cei doi soți împreună cu fiica şi fiul lor au venit la orfelinat cu o maşină încărcată cu de toate, decorată cu jucării, şi l-au luat acasă.

emanuel chivoiu șah
Emanuel Chivoiu și Elisabeta Cristian. Foto: adevarul.ro

Emanuel a început să fie interesat de șah pe când avea 6 ani și se plimba cu mama lui prin Sibiu. La un moment dat, a văzut în Parcul Astra câţiva bătrâni jucând şah. A vrut să meargă să vadă cum se joacă, iar mama i-a promis că-i arată acasă. Copilul a prins din prima mutările iar apoi, din clasa I, a început să fie pregătit de un profesor de șah.

Până acum, a strâns 30 de diplome, 15 medalii şi 8 cupe la concursuri de șah.

„Îmi place şahul pentru că te face să gândeşti, iar când joc, sunt în largul meu“, a povestit Emanuel pentru adevarul.ro.

În vara acestui an, a intrat la Liceul Teoretic „Axente Sever“ din Mediaş şi vrea ca ulterior să urmeze cursurile unei facultăți de informatică.

Soţii Cristian sunt acum pensionari, fiica lor s-a căsătorit, băiatul este plecat de patru ani în Danemarca. „E copilul nostru, cu fiica şi fiul nostru se înţelege perfect, copiii sunt fraţii lui, mamele noastre sunt bunici, sora mea – mătuşă, noi suntem, normal, mama şi tata“, a mai spus Elisabeta.

emanuel chivoiu șah
Emanuel Chivoiu. Foto: adevarul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O lecție memorabilă. Tânăra fără un picior care își trăiește viața din plin

Secretul unei vieţi fericite. Cele 7 lecţii ale lui Tolstoi

Minunata lecție de viață oferită de tânăra numită „cea mai urâtă femeie din lume”

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.