Lecţia de respect scrisă pe trotuar. Gestul superb al edililor din Barcelona, pe care îl vrem şi în România

Pofta de verde a Barcelonei este una care impresionează la tot pasul, iar la acest apetit fantastic contribuie atât iniţiative ale municipalităţii, cât şi ale locuitorilor.

O tăbliţă scrisă în catalană, fixată pe trotuarul unui bulevard din Barcelona, este dovada perfectă a atenţiei acordate de municipalitate spaţiului verde, dar şi a bunei comunicări între autorităţi şi locuitori.

Tăbliţa este poziţionată chiar lângă un spaţiu în care ar fi trebuit să fie un copac. Cum arborele lipseşte, autorităţile au ales să transmită oamenilor că situaţia este sub control: un copac din aceeaşi specie cu cei din jurul său va fi plantat în chiar următoarea perioadă propice pentru respectiva specie.

Redăm mai jos mesajul de pe tăbliţă şi traducerea aproximativă a acestuia:

„L’arbre d’aquest escocell sera plantat en la propere campanya de plantacio, que coincidra amb el periode d’aturade vegetativa d’aquesta especie”

„Un arbore va fi plantat în acest loc în următoarea campanie de plantare, care va coincide cu perioada vegetativă a acestei specii”

Sursa foto: Dan Arsenie / greatnews.ro
Sursa foto: Dan Arsenie / greatnews.ro

Cum spuneam mai jos, Barcelona este un oraş verde şi din grija oamenilor. Mii de balcoane din oraş sunt adevărate mini-grădini, iar palmierii de pe blocuri nu îi mai miră de mult pe localnici, ci doar pe turişti. Pasiunea oamenilor pentru verde şi frumos se transformă şi într-o benefică presiune. Pe companii. Sediile acestora nu uită de spaţiul verde, ba chiar îl pun deseori în prim plan.

Iar o companie de taxi cu o flotă impresionantă a ales ca toate vehiculele sale să fie Hybrid, funcţionând pe curent electric şi abia după descărcarea acumulatorilor electrici pe combustibili poluanţi.

Mai jos, inserăm o imagine cu intrarea într-o scară de bloc. Mai multe plante își trăiesc viaţa la înălţime şi contribuie şi ele, atât cât pot, la calitatea aerului din oraşul lui Gaudi:

Foto: Dan Arsenie / greatnews.ro
Foto: Dan Arsenie / greatnews.ro

Într-un articol pe care îl vom publica săptămâna viitoare, vom oferi turiştilor fascinaţi de Barcelona câteva detalii despre acest oraş fascinant fără a fi perfect. Nu vom insista prea mult în a descrie atracţii turistice, ci vom menţiona acele mici detalii care definesc viaţa în metropola catalană.

Dacă vreţi să nu rataţi acest articol şi altele din domeniu turismului, vă sfătuim să vă alăturaţi comunităţii noastre de pe pagina de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.