8 curiozități despre lacul din România care deține trei recorduri mondiale

Un istoric a ajuns la concluzia că un lac din județul Mureș deține trei recorduri mondiale, dintre care unul extrem de interesant.

Jozsa Andras spune că Lacul Ursu, din apropierea stațiunii mureșene Sovata, este cel mai mari lac helioterm din lume, este singurul lac sărat înconjurat de o vegetație bogată și singurul lac din lume a cărui dată de formare este cunoscută cu o precizie de un minut.

Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate.

Prezența unei vegetații bogate în jurul lacului este determinată de prezența unui strat argilos care acoperă masivul de sare din apropierea întinderii de apă. În jurul lacului se găsesc, goruni, stejari, fagi, frasini, carpeni, paltini de munte, molizi, pini, plopi, cireși sălbatici, sângeri, corni, păducei, meri pădureți, aluni.

În funcție de sezon, în pădurile și micile pajiști din apropierea lacului pot fi admirate flori ca papucul doamnei, ghiocelul, veronica, rostopasca, păpădia, morcoveanca, pătlagina, coada calulul, ciuboțica cucului, coada șoricelului sau tâța vacii.

Vegetația bogată a permis și o frumoasă dezvoltare a vieții sălbatice. Pădurile și luminișurile dintre ele sunt casă bună pentru urși, cerbi, capre negre, căprioare, mistreți, lupi cenușii, vulpi roșcate, râși, pisici sălbatice, jderi, veverițe, cocoși de munte și alte păsări.

27 mai 1875, ora 11 fix

Al treilea record identificat de istoricul Andras este legata de data precisă de formare a lacului. În 1875, pe suprafața ocupată astăzi de lac era o pășune traversată de două pârâiașe, a căror apă se scurgea într-o gaură săpată în munte.

”La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe”, spune Jozsa Andras, citat de Agerpres.

Lacul s-a format la 27 mai 1875, la ora 11 fix.

Foto: Alin/Flickr/Creative Commons
Foto: Alin/Flickr/Creative Commons

79 de hectare și 6 lacuri

Rezervația ”Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături” se întinde pe 79 de hectare. În rezervație poate fi vizitat și un alt lac amenajat, Aluniș, dar și patru lacuri neamenajate, numite Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei. Ultimul își trage numele de la o pasăre a cărui tril poate fi auzit adesea în rezervație.

Cei care ajung la lacul Ursu și în rezervația ce îl înconjoară pot vizita și câteva obiective interesante din apropiere:

– stațiunea Sovata;
– așezarea romană de la Sovata;
– turnul roman de la Săcădat;
– casa parohială reformată din Sovata;
– casa Bernady.

Curiozități despre lacul Ursu:

numele vine de la forma sa – privit din aer, se observă clar că lacul are forma unei piei de urs;
acoperă 4 hectare de teren;
adâncimea sa maximă este de 18 metri;
circumferința lacului este de peste un kilometru (1180m);

Lacul Ursu, văzut din aer. Foto: Sie/Wikimedia Commons
Lacul Ursu, văzut din aer. Foto: Sie/Wikimedia Commons

apele dulce a părâurilor Auriu și Toplița, care se varsă în lac, acționează ca izolator termic. Ele permit pătrunderea razelor solare și, în același timp, păstrează căldura înmagazinată de apa sărată a lacului;
la suprafață, temperatura apei lacului variază, în funcție de sezon, între 18 și 23 de grade. Spre adâncuri, însă, concentrația de sare crește și apa devine din ce în ce mai caldă. De exemplu, la mijlocul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri ajunge la 50 de grade Celsius. Spre sfârșitul lui iunie și în iulie, când se deschide sezonul de balneație la Ursu, apa la 1,5 metri are o temperatură ideală – 33-34 de grade;
scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10.00 și după ora 18.00, și doar într-o zonă a lacului. De asemenea, între orele 13.00 și 15.00, zilnic, există o pauză de îmbăiere, deoarece, în acel interval, expunerea la razele soarelui a luciului de apă este maxim, iar în aceste două ore are loc împrospătarea apei: din acea zonă nefolosită a lacului vin curenții care aduc în permanență apă proaspătă, neutilizată;
băile în apele acestui lac sunt recomandate pentru tratarea diferitelor afecțiuni (reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare), dar nu trebuie să depășească 20-30 minute (pentru copii 10-15 minute). Un alt ingredient folosit în mai multe tratamente este nămolul de pe fundul lacului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

https://greatnews.ro/unic-europa-lacul-din-romania-care-isi-schimba-culoarea/

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.