„Mersul pe apă” sună a ceva miraculos, însă în videoclipul postat pe internet de doi turiști care străbăteau Munții Tatra din Slovacia nu este nimic supranatural, scrie BBC. Videoclipul care a uimit milioane de internauți a fost acuzat de unii sceptici că este un fals, însă mai mulți cercetători au adus argumente că acesta este real.
În filmuleț se vede cum unul dintre drumeți pășește pe un lac înghețat care este atât de limpede încât se pare că turistul merge, de fapt, pe apă. Tomas Nunuk a postat videoclipul în luna decembrie, iar de atunci imaginile au adunat peste 6 milioane de vizualizări.
„E un exemplu bun pentru cât de frumoasă poate să fie lumea atunci când nu este murdărită de oameni”, a comentat utilizatorul Tyler Wolff.
Însă alți internauți au privit imaginile cu suspiciune. „Cu siguranță că ai fi înregistrat mai mult timp dacă erau imagini reale”, a spus Chloe Bateman despre videoclipul de doar 39 de secunde.
Gheața, suficient de solidă
Acum, mai mulți oameni de știință au adus argumente care să susțină veridicitatea filmării.
„Gheața transparentă este de aproximativ două ori mai solidă decât gheața albă deoarece este mai densă”, a explicat meteorologul Meghan Mussoline.
„Gheața din lacul înghețat din munții Slovaciei era probabil suficient de groasă pentru ca oamenii să meargă pe ea ca urmare a aerului rece care s-a abătut asupra regiunii de la mijlocul lunii noiembrie”, a mai spus ea.
Blogul de tehnologie io9.com a oferit mai multe lămuriri din partea geofizicianului Matti Lepparanta de la Universitatea din Helsinki. Potrivit acestuia, nu este un fenomen neobișnuit ca stratul de gheață de la suprafața unor lacuri să fie foarte transparent. Acest lucru se întâmplă dacă în apa lacului sunt puține bule de aer și impurități.
Munții Tatra, care formează o graniță naturală între Slovacia și Polonia, sunt foarte populari printre iubitorii sporturilor de iarnă. Cel mai înalt vârf are 2.655 de metri.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
TOP. Zece orașe care merită să fie vizitate în 2015
8 detalii care ne enervează în hoteluri
6 utilizări puţin cunoscute ale cremei de ras
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:
Gerlahovska are 2655 m altitudine 🙂
UTFG = Use The Fucking Google (inainte sa postati, de preferat) 😉
Asa este, am modificat. Va multumim pentru semnalarea erorii.
Si in caz ca n-ati inteles…Gerlahovska este cel mai inalt varf din Muntii Tatra si din intreg lantul Carpatic 😉 (asta doar asa…pentru ca nu i-ati dat numele).
Recitind articolul, am mai remarcat o “omisiune”: cum se numeste acel lac? Aveti idee? Daca tot ati dat numele celui care a postat clipul, v-ati gandit sa-l contactati si sa-l intrebati si despre aceasta intamplare, despre ce lac era vorba si eventual alte detalii “jurnalistice”?
(Evident ca intrebarile mele sunt retorice … nu incercati sa raspundeti … ati facut-o deja in articol 😉 )
Data viitoare nu va mai opriti la a traduce un articol luat de pe alt site (chiar daca a fost indicata sursa)…incercati sa aduceti si voi un plus 😉
Chiar ma mir c-ati eliminat ultimele doua paragrafe din articolul celor de la BBC (care, intre noi fie vorba, tot o lucrare de mantuiala au facut, nici ei nefiind in stare sa dea numele lacului)…ce s-a intamplat? Ati obosit de la atata tradus? Sau n-au incaput atatea caractere in “Google Translate” ori alt site de tradus?
Oameni buni, sunteti la inceput de drum din ce-mi dau seama…hotarati-va ce vreti sa faceti cu acest site de “stiri”: vreti sa fiti un fel de “hotnews” sau “ziare.com” (pt asta e de munca) ori vreti sa deveniti un fel de “libertatea” sau “can-can” online (ati facut deja primi pasi in directia asta 😉 ) ?
Ei? (aici chiar astept un raspuns)
Si … ca sa intelegeti de ce am fost “acid” in privinta unor detalii, acest lucru se datoreaza exact descrierii date de voi despre site-ul vostru si o reproduc aici:
“greatnews.ro este un site de ştiri independent, neafilitat politic. Prezentăm toate evenimentele importante din societate, dar punem accent pe ştiri pozitive. Veţi găsi mereu pe pagina noastră reportaje bine documentate şi bine scrise, portrete ale unor oameni cu adevărat deosebiţi, idei de afaceri care v-ar putea inspira, ghiduri de călătorie în cele mai frumoase locuri din România, Europa şi întreaga lume. ”
Unde e partea cu “reportaje bine documentate” ??? (si aici ar fi frumos un raspuns)
*primii pasi