La un pas de tragedie, într-un mall din România. Copii leșinați, la un concert care nu trebuia să aibă loc

Foto: vestea.net

Nouă persoane au leșinat în timpul unui concert din cauza temperaturii insuportabile dintr-o sală neadecvată pentru a găzdui un concert. Mai mult, galeria comercială care a organizat concertul nu a solicitat autorizație de la primărie pentru un astfel de eveniment.

Concertul Carla’s Dreams a fost organizat de Galleria Mall din Piatra Neamț în ziua de vineri, 20 mai, de la ora 19 30. Cum intrarea a fost liberă, spațiul rezervat pentru concert s-a umplut rapid cu peste 2.000 de persoane, majoritatea copii. Deși geamurile sălii improvizate au fost deschise, căldura a fost prea mare pentru desfășurarea concertului.

Când oamenii au început să leșine în diferite locuri din sală, solistul trupei a lansat un apel inspirat către public. Acesta le-a cerut să lase jos telefoanele cu care filmau scena și să ridice mâna acolo unde oamenii se simt rău.

Trupa a decis întreruperea concertului

Formația a luat decizia de a întrerupe concertul, anunțând că o să facă și plângere la poliție, pentru ca cei vinovați să răspundă, deoarece incidentul regretabil s-ar fi putut transforma într-o tragedie.

Iată mesajul postat de cei de la Carla’s Dreams pe Facebook:

“Am oprit concertul din Piatra Neamţ.

Temperatura imposibil de suportat pentru public, mai ales pentru copii.

Mai multe persoane (inclusiv copii) care şi-au pierdut cunostinta.

Vom acţiona legal. Oamenii au venit la un concert şi nu la «mall» şi, cu toate că legal nu este responsabilitatea noastră, vă rugăm să ne scrieţi pe mara.ciama@globalrecords.com pentru asistenţă juridică gratuită în sensul acestui caz.

De asemenea vom sesiza toate organele competente pentru a «sensibiliza» afaceriştii care au adus 2 (DOUĂ!!!!!) baxuri de 6 sticle de jumătate de litru chiar când au văzut prima persoană scoasă de ambulanţă din sala supraplină!

Nu ne vom lăsa şi îi rugăm pe cetăţenii din Piatra Neamţ să se solidarizeze în acest caz. Putea fi mult, MULT MAI GRAV!

Acum depunem plângere la poliţie şi lucrăm la sesizările necesare. Aşa concerte NU trebuie să aibă loc niciodată!

Ne cerem scuze de la toţi care au venit cu sufletul deschis acolo, dar altfel nu puteam proceda.

Post fără poză. Şi prima dată vă rugăm – SHARE! Să răspundă!
P.S. Să răspunda”

Reacția ISU

După incident, ISU Neamț a reacționat rapid printr-un comunicat, pe care îl preluăm de pe siteul local zch.ro:

ACTUALIZARE Carla’s Dreams a oprit concertul de la Piatra Neamţ! Poziţia Primăriei Piatra Neamţ!

“Astăzi, 20 mai a.c., începând cu orele 19,30, la Galleria Mall a fost sustinut un concert de muzică la care a luat parte un public numeros, format în mare parte din copii.

La acest spectacol, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț a asigurat măsuri specifice de prevenire, de la fața locului, cu un echipaj format din 4 subofițeri și o autospecială de stingere a incendiilor cu apă și spumă.

Din cauza faptului că era un număr foarte mare de persoane într-un spațiu foarte mic și nu se mai putea asigura o eventuală evacuare în condiții de siguranță, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț a dispus deplasarea la fața locului a inspectorilor de prevenire pentru a efectua verificări suplimentare destinate siguranței participanților.

Din cauza apariției stărilor de leșin în rândul mai multor persoane, comandantul echipajului de pompieri aflat la fata locului, plt. Maj. Buțurcă Cătălin, împreună cu organizatorii au decis sistarea concertului. Echipajul de pompieri a colaborat foarte bine cu echipajul Serviciului Județean de Ambulanță, condus de dr. Albu Dorice, fiind asistate 9 persoane, dintre care 4 au fost transportate la spital.

În același timp, inspectorul șef a ajuns la fața locului, a dispus evacuarea ordonată a persoanelor, acțiune în care au colaborat efectivele ISU, forțele de jandarmi aflate la fața locului și reprezentanții firmei de pază.

Totodată, s-a solicitat sprijinul organelor de poliție, care au trimis la fața locului două echipaje pentru asigurarea măsurilor de ordine publică și pentru dirijarea circulației.

În scurt timp situația a reintrat în normal”.

Reacția primăriei

Primarul interimar al orașului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a declarat că reprezentanții Galleria Mall nu au cerut autorizație de la primărie pentru desfășurarea acestui concert și nu își explică de ce centrul comercial a decis să organizeze concertul în spațiu închis, când putea să se folosească de parcarea de mari dimensiuni pe care o are.

”Am dispus Poliției Locale să efectueze un control, să verifice autorizația de funcționare și ce prevede aceasta, iar în funcție de rezultate vom lua măsurile care se impun. Se poate merge până la închiderea mall-ului”, a afirmat Chitic, potrivit vestea.net.

5 dintre cele 9 persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale au ajuns la spital. Totuși, niciunul nu a avut nevoie de internare peste noapte.

Membrii trupei au dialogat ore în șir cu fanii, pe Facebook. Ei au mulțumit publicului pentru devotament și au precizat că vor insista până când se vor lua toate măsurile necesare, pentru a îi pedepsi pentru afaceriștii care au vrut să profite atât de oameni, cât și de trupă.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.