Există modalități mai interesante de a-ți testa inteligența decât un test complicat de matematică.
Există o gamă variată de jocuri care te ajută să-ți testezi inteligența într-un mod distractiv, în timp ce îți antrenezi memoria și atenția distributivă.
Cel mai cunoscut mod de a-ți testa inteligența este printr-un test IQ, care evaluează cât de bine poate o persoană să folosească informațiile pe care le are și logica pe care o aplică pentru a răspunde la întrebări, sau a face predicții.
Testul IQ este o metodă standardizată de evaluare a unor abilități cognitive, iar scorul unui astfel de test reprezintă o unitate de măsură a abilităților intelectuale și a potențialului unei persoane.
Cum funcționează testele IQ?
Pentru a înțelege ce semnifică scorul unui test IQ, este esențial să ne uităm la modul în care este calculat acesta. În zilele noastre, multe teste de IQ sunt standardizate, iar scorurile rezultă din compararea performanței unui individ cu norma stabilită de persoanele din aceeași categorie de vârstă.
În timp ce majoritatea testelor utilizează metode similare pentru a determina rezultatele, este de asemenea, important de subliniat că fiecare test IQ este diferit, iar acest lucru înseamnă că și metodele de notare vor fi diferite.
Trebuie să găsești o metodă de testare care ți se potrivește, deoarece inteligența poate fi de mai multe feluri, conform ”Teoriei inteligențelor multiple”, care a fost propusă pentru prima dată de renumitul psiholog Howard Gardner, în cartea sa intitulată „Frames of Mind”.
Teoria lui Gardner extinde definiția inteligenței și conturează mai multe tipuri distincte de competențe intelectuale: inteligența lingvistică, inteligența logică matematică, inteligența spațială, inteligența corporal-kinestezică, inteligența muzicală, inteligența interpersonală, inteligență intrapersonală și inteligența naturalistă.
Moduri distractive de a-ți testa inteligența
Dacă ești o persoană emotivă, care se nu reacționează bine sub sub presiune, este posibil ca un test IQ să nu fie cea mai potrivită metodă de a-ți măsura inteligența. Nu ai nevoie de presiunea unui test standardizat pentru a afla cât de inteligent ești – poți juca un joc distractiv împotriva unui adversar demn și puteți afla care dintre voi este mai rapid și are o strategie mai bună.
Cel mai popular mod de a face asta este printr-un joc de șah – primul și cel mai cunoscut joc al minții. Mai multe studii au arătat că jocul de șah îmbunătățește abilitățile cognitive, de memorie și de matematică, dar îți și testează capacitatea de a gândi în avans și de a anticipa următoarea mișcare a adversarului.
Descoperirea acestei corelații între abilitate și inteligență deschide o nouă sursă uriașă de date. De exemplu, ca teste „proxy” ale IQ-ului, jocurile ar putea fi utile la nivel de populație globală, în domenii precum „epidemiologia cognitivă” – cercetare care examinează asocierile dintre inteligență și sănătate pe parcursul timpului – și ca modalitate de monitorizare a sănătății cognitive în rândul populației.
Chiar și anumite jocuri video au un efect pozitiv asupra creierului. Cercetătorii de la Universitatea din York au descoperit o legătură între capacitatea tinerilor de a performa bine la două jocuri video populare și nivelurile ridicate de inteligență. Studiile efectuate la Digital Creativity Labs (DC Labs) din York au descoperit că unele jocuri video de strategie pot acționa ca teste IQ.
De exemplu, într-unul din studiile efectuate, cercetătorii au observat o corelație între performanța la jocurile de strategie ”League of Legends” și ”DOTA” și performanța la testele IQ standardizate. Aceeași corelație poate fi întâlnită și la performanța la jocul de șah și cea de la testarea standardizată.
Jocurile minții nu se rezumă doar la a-ți testa inteligența, ci te și ajută să îmbunătățești anumite funcții ale creierului.
Un joc îndrăgit, pe care cu siguranță l-ai jucat, dar despre care nu știai că îți îmbunătățește în secret activitatea creierului, este clasicul BlackJack. De exemplu, pariul lateral 21 + 3 la blackjack se bazează pe examinarea celor două cărți ale adversarului și a cărții dealerului, iar în timp ce îți concentrezi toată atenția pe identificarea emoțiilor acestor oameni, devii mai empatic și inteligența ta emoțională crește. Blackjackul te ajută, de asemenea, să îți antrenezi memoria și instinctul, pentru că trebuie să acorzi o atenție sporită tuturor cărților și tuturor jucătorilor, în orice moment.
Nu există doi oameni perfect identici în lume și, din acest motiv, nu există o metodă universală de testare a inteligenței, care să funcționeze la toți. Important este să identifici metoda care ți se potrivește cel mai bine și jocul care te stimulează cel mai mult, pentru a-ți testa și antrena creierul corect.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: