Jocuri de societate pe care trebuie să le ai în casă. 11 alegeri inspirate

jocuri de societate copii adulti recomandari
11 jocuri de societate pe care ți le recomandăm, unele special gândite pentru copii sau adulți

Piața de jocuri de societate devine tot mai variată, cu o mulțime de jocuri pentru copii, familie sau exclusiv pentru cupluri și adulți. În acest articol, îți oferim câteva dintre cele mai populare astfel de jocuri de societate, dar și unele mai puțin cunoscute, dar foarte distractive.

Jocuri de societate – Monopoly și Coloniștii din Catan, pentru copii și adulți

Piața de jocuri de societate a fost multă vreme aproape confundată cu jocul Monopoly. Jocul a evoluat destul de mult în timp, adaptându-se acum la evenimente/seriale/desene populare în zilele noastre. Astfel de exemple sunt Monopoly Star Wars sau Monopoly Junior, dar și acest interesant joc de societate Monopoly Game of Thrones (Monopoly Urzeala Tronurilor). Celor mai conservatori, cărora le-a plăcut jocul clasic dar vor să experimente și ceva puțin modificat, le recomandăm Monopoly Empire. Este un joc al cărui scop este să intri în posesia cât mai multor branduri de top din lume.

Tot din seria de jocuri de societate cu preț accesibil și pretabil atât pentru copii cât și pentru adulți amintim de jocul Coloniștii din Catan. Noi vă recomandăm jocul de bază Kosmos, este un joc care se poate lungi destul de mult, dar este extrem de captivant și variat. Cei care preferă jocul de cărți, pot găsi jocul dedicat aici. Copiii se pot bucura de jocul Coloniștii din Catan Junior, special gândit pentru ei.

jocuri de societate reteaua energetica si colonistii din catan
Rețeaua Energetică și Coloniștii din Catan, unele dintre cele mai populare jocuri de societate din ultimele decenii

Jocuri de societate – ediția aniversară ”Rețeaua Energetică”

Unul dintre cele mai populare jocuri de societate din ultimul deceniu este ”Rețeaua Energetică”, joc care constă într-o serie de licitații tensionate și specularea pieței de resurse. Acum, găsim pe piață ediția aniversară deluxe, care marchează 10 ani de la apariția jocului.

Nicio casă fără jocul de Rummy de la Mediaș

Desigur, un joc de societate nu trebuie să însemne întotdeauna concentrare dusă la extrem. Rummy este o combinație interesantă între noroc și strategie, iar acest set de Rummy Mediaș impresionează de-a dreptul prin calitatea pieselor. Acestea nu sunt din plastic, ci dintr-un material compozit (piatra-os), greu și cu sunet plăcut la atingerea plăcuțelor.

Un joc de societate special gândit pentru familie este Libellud Dixit Odyssey. Ideea jocului este: povestitorul alege o carte din mâna sa și, inspirat de aceasta, spune un indiciu. Ceilalți jucători aleg câte o carte din mâna lor. Se amesteca apoi cărțile și se întorc cu fața în sus. Scopul jucătorilor este să ghicească imaginea povestitorului. Jocul poate fi jucat în maxim 12 persoane (mai mult decât suficient, nu?) și atrage și prin superbele ilustrații de pe cărți.

Fanii jocului de baza Dixit pot găsi varianta originală a renumitului joc aici.

jocuri de societate rummy si Dixit
Rummy și Dixit, jocuri de societate pentru bucurie în familie

Jocuri de societate inspirate din jocuri pe computer – World of Tanks

Există însă și jocuri de societate inspirate din …. jocuri. Pe computer. Este și cazul acestui reușit joc de societate Ideal BG, World Of Tanks. Jocul este ilustrat chiar de artiștii care au lucrat și la varianta originală a jocului, cea digitală, disponibilă online.

Ideea centrală a jocului este de a alege în mod strategic cărți din mulțimea pusă la dispoziție, pentru a forma o armată puternică. Jucătorii își vor conduce tancurile în luptă, își vor apăra bazele, vor chema întăriri și vor primi medalii. Scopul jocului este de a câștiga cât mai multe medalii.

jocuri de societate world of tanks si nume de cod
World of Tanks și Nume de cod sunt jocuri de societate pentru oamenii de acțiune

Alte jocuri de societate pentru copii și adulți

Fanii romanelor sau filmelor cu spioni vor îndrăgi și acest joc, Nume de Cod. Acest joc presupune o ”luptă” între două echipe, fiecare încercând să contacteze prima pe toți agenții săi. Spymasterii dau indicii (un singur cuvânt) care să ducă spre cât mai multe cărți de pe masă. Coechipierii trebuie, firește, să dezbată și să deducă ce a vrut să spună. Jocul conține 8 cărți agent roșu, 8 cărți agent albastru, 1 carte agent dublu, 7 cărți inocenți.

Dacă aveți copii, atunci trebuie să aveți și jocul original Nu te supăra, frate! Este un joc de societate dedicat copiilor, care se poate juca în 2-4 jucători, scopul său fiind dezvoltare spiritului de competiție și a abilităților sociale.

jocuri de societate nu te supara frate si scrabble
Cei care doresc să își dezvolte vocabularul trebuie să cumpere un joc de scrabble

Stratego este un joc accesibil ca preț, plin de aventuri și surprize. Spre deosebire de unele dintre jocurile de societate de mai sus, care pot dura destul de mult, acest joc ține 45 de minute. Iată și ideea sa principala: tu ești comandantul suprem și ai o armată de soldați. Sarcina ta este de a obține steagul inamicului și de a-l apăra pe al tău.

Pentru început îți creezi o armată cu propriile figurine de soldați. Trebuie să fii atent ca adversarul să nu știe cum ai tu de gând să îți aperi steagul și, totodată, trebuie să și ataci. Înainte de a începe bătălia, asigură-te că ai o armată destul de puternică.

Jocuri de societate – Europolis cu orașele României și educativul Scrabble

Un alt joc de tip Monopoly este Europolis, iar acest joc realizat exclusiv cu orașe din România este unul dintre cele mai plăcute din serie. Poți cumpăra terenuri, vile și hoteluri care îți aduc venituri din chirii sau poți deveni proprietarul unor drumuri sau unor utilități care, de asemenea, îți dau posibilitatea unor câștiguri.

europolis joc romania

Ultima noastră recomandare ni se pare și cea mai utilă, deoarece dezvoltă atât gândirea logică și speculativă, în sensul bun al cuvântului, cât și îmbogățirea vocabularului. Vorbim despre popularul joc de scrabble, pe care îl puteți găsi aici.

Dacă ești un mare fan de jocuri de societate, te sfătuim să consulți colecțiile de aici și aici.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.