Ţăranul care a ridicat un imperiu agricol de la un viţel şi un petic de pământ

iustin tudose
Iustin Tudose și casa lui. Foto: Cosmin Zamfirache (adevarul.ro)

Iustin Tudose, un ţăran din satul Hilişeu Cloşca din județul Botoșani, a creat un adevărat imperiu agricol pornind de la un viţel şi o bucată de pământ. Acum, el are sute de hectare de pământ în arendă, utilaje agricole și cirezi de vaci și de capre, relatează adevarul.ro.

În vârstă de 45 de ani, bărbatul a fost foarte sărac în tinerețe. Provenea dintr-o familie săracă, iar părinții i-au lăsat numai 50 de ari de teren și un vițel. Când s-a căsătorit la 18 ani nu avea niciun ban. A locuit un timp alături de socri, iar apoi și-a luat soția și și-au făcut o cameră într-un grajd ca să trăiască singuri.

„Aveam trei copii şi stăteam într-un grajd. Nu aveam ce să mănânc. Nu aveam nimic“, a povestit Iustin Tudose pentru sursa citată.

Tudose și-a propus să economisească o bună parte din banii pe care îi câștiga, așa că a preferat să mănânce chiar și cartofi copţi în jar ca să nu dea bani pe ulei: „Nu am vrut de la nimeni nimic. Totul am făcut cu muncă. Am împrumutat de unde am ştiut, cu un frate de-al meu, şi am cumpărat un tractor vechi. L-am făcut cum am ştiut noi şi mergeam cu ziua să ar pe la oameni. Am vândut lapte de la singura vacă care o aveam şi am strâns fiecare leu. Fiecare ban pe care-l strângeam îl investeam. Nu mâncam, dar investeam“.

Apoi, Iustin Tudose a cumpărat vaci și a continuat să investească banii pe care îi obținea din laptele vândut. În 2006 a plecat în Germania ca să muncească în agricultură. După doi ani de muncă foarte grea în care a strâns bani a revenit în ţară şi i-a investit în vite, oi, capre şi pământ: „Am lucrat în Stuttgart. Neamţul ne dădea mâncare şi ne asigura cazarea. Toţi bani îi trimiteam şi îi strângeam. Aşa am reuşit să mă dezvolt. Eu nu am ştiut ce înseamnă concediu, vicii, distracţii. Doar muncă şi investiţie“.

„Dacă vrei ceva, trebuie să munceşti şi să investeşti, nu doar să cheltui“

Astăzi, Iustin Tudose este unul dintre cei mai importanţi fermieri români din nordul judeţului Botoșani. A luat în arendă peste 350 de hectare de teren pe care cultivă cereale furajere pentru vite şi capre şi grâu pentru panificaţie. În grajdurile sale are peste 40 de vaci şi 400 de capre și le vinde procesatorilor 700 de litri de lapte pe zi.

În apropierea casei are şi un parc auto agricol cu 4 combine, utilaje auxiliare, tractoare şi jeep-uri pentru supravegherea turmelor.

În plus, a reuşit și să cumpere o moară împreună cu fratele său, astfel încât produce făină pe care o vinde firmelor de panificaţie. De asemenea, brânza de oaie și de capră produsă de el a ajuns până în Anglia şi în Germania deoarece germanii care l-au cunoscut în perioada cât a lucrat în Germania au venit să-i vadă ferma.

„Nu există „nu pot”. Dacă munceşti şi vrei, poţi oriunde şi orice. Este uşor să te plângi şi să aştepţi numai ajutor. Dacă vrei ceva, trebuie să munceşti şi să investeşti, nu doar să cheltui“, a mai declarat Iustin Tudose pentru adevarul.ro.

El se dă pe sine ca exemplu: și-a construit o casă așa cum a visat abia în 2010.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.