Invenție a elevilor români. Cum vor să pună punct crizei de săpun din școli

săpun lichid din ulei reciclat
Elevii din Urziceni vor să distribuie săpunul și în alte școli. Foto: Captură Digi24

Șase liceeni întreprinzători din Urziceni au inventat un săpun lichid din ulei reciclat pe care acum vor să-l distribuie în școli, informează digi24.ro. Ideea le-a venit după ce au înţeles că din multe şcoli lipseşte săpunul pentru că nu există bani suficienţi pentru a-l cumpăra.

Produsul lor, obţinut din ulei de bucătărie reciclat, este foarte ieftin, însă are aceleaşi calităţi ca unul de firmă. Inovaţia a fost dezvoltată chiar în laboratorul de chimie, iar acum în spaţiile sanitare ale Colegiului „Grigore Moisil” din Urziceni se foloseşte săpunul lichid FUELS produs de tineri.

Cei 6 elevi din clasa a XI-a şi a XII-a au vrut să găsească o materie primă ieftină şi uşor de procurat. Au adunat ulei de gătit folosit, de la familiile colegilor, şi au început experimentele în laboratorul de chimie al liceului.

„Prima problemă a fost faptul că oamenii aruncă deşeurile direct pe canalizare, adică uleiul folosit la gătit, iar acesta dăunează foarte mult atât conductelor, cât şi locurilor în care poate ajunge”, a declarat pentru postul de televiziune elevul Eduard Oprea.

Săpunul lichid din ulei are aromă de lavandă

„Am folosit ulei rezidual, hidroxid de postasiu, iar pentru aromă, aromă de lavandă şi l-am colorat cu suc de sfeclă, în jur de patru ore, timp în care am amestecat atât cu mixerul, cât şi manual, iar săpunul şi-a schimbat consistenţa”, a mai explicat el.

Recipientele pentru săpunul lichid au fost gândite de unul dintre părinții liceenilor.

„Este un proiect de echipă, însă pe lângă titularii echipei au fost foarte mulţi colaboratori, chiar şi un părinte. Fără ca noi să îi sugerăm, a venit cu un proiect de desen tehnic pentru dispenserul pe care am fixat doza cu săpun lichid”, a povestit profesorul coordonator Elena Voicilă.

Elevii speră acum să obţină autorizaţie şi să poată distribui săpunul şi în alte şcoli, mai notează digi24.ro.

„Bineînţeles că trebuie să se efectueze nişte teste alergologice, de compoziţie, ca să se poată încadra în nişte standarde. Reacţia chimică care stă la baza acestui proces este una de saponificare, în urma căruia se obţin nişte săpunuri destul de bune”, a declarat inginerul chimist Vladimir Ene.

Echipa din Urziceni a câştigat locul al patrulea la o competiţie naţională unde au concurat cu alte 44 de proiecte de mediu din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții în Germania, Danemarca, Franța. Salarii de peste 1.700 de euro
Locuri de muncă în vânzări, în Germania și Austria. Contract legal, încheiat direct cu angajatorul
Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.