Inundații istorice în România: 4 oameni au murit, alții sunt dat dispăruți. „Situația este dezastruoasă”

inundații
Foto: ISU Vaslui

Patru oameni au murit în urma inundațiilor produse în județul Galați, după ce ciclonul Boris a adus ploi torențiale în ultimele zile.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că au fost afectate localități din 6 județe. De asemenea, au fost afectate de inundații 5.000 de locuințe, iar 160 de persoane din județele Galați și Vaslui au fost evacuate. În unele zone, apa ajunge la acoperiş, depășind 1,5 metri, iar locatarii s-au urcat în poduri ca să se salveze.

Unii oameni au fost salvați cu excavatorul. Oamenii au primit mesaje RO-Alert în toiul nopții și li s-a spus să se pregătească de evacuare deoarece se vor produce inundații și viituri. În unele localități intervin și militari din Armata Română.

Cel mai afectat județ este Galați. Conform ISU Galaţi, au fost surprinse de viituri şi nu au putut fi salvate 4 victime: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod, relatează Știrile PRO TV. Pompierii spun că sunt cele mai grave inundații după 2010.

„Situația este dezastruoasă. Sunt peste 20 de localități afectate, drumuri rupte, poduri rupte. Peste 5.000 de case afectate. Unele sunt distruse 100% și nu mai poate fi recuperat absolut nimic din acele case.

Știam despre ciclonul Boris, dar nu ne-am așteptat la 120-130 de litri pe m/p. La cantitatea asta de apă nu ai ce să faci, doar să supraviețuiești, să te mobilizezei să scoți oamenii. Nici măcar cu tractoare mari, cu utilaje mari nu se mai putea circula. Apa era cât gardul, nu vedeai unde e șanțul. Atât de mare a fost dezastrul și atât de mare a fost impactul”, a declarat Nicolae Bacalbașa, președintețe Consiliului Județean Galați, la postul de televiziune Digi 24.

Potrivit acestuia, salvatorii au lucrat toată noaptea pentru a ajunge la oamenii surprinși de viitură. Președintele CJ Galați a mai spus că speră ca Guvernul să facă ceva pentru cei rămași pe drumuri: „Peste 5.000 de locuințe înseamnă extraordinar de mult. Oamenii ăștia în momentul de față și-au pierdut toată agoniseala de-o viață. Sunt oameni în vârstă care au fost scoși din casă în pijama, nu au plecat nici măcar cu buletinul. Cu actul de identitate. Și atunci cu ce să înceapă omul respectiv să își reconstruiască o viață la 70 de ani?”

„Dezastrul este extraordinar de mare. Acum 11 ani am avut aceeași problemă cu inundațiile, dar nu asa de mare”, a declarat la postul de televiziune Digi 24 Emil Dragomir, primarul din comuna Slobozia Conachi din județul Galați. „Avem familii cărora le-au luat mașinile cu animale cu tot. Imaginile din elicopter spun totul”, a completat el.

Cele 4 victime care și-au pierdut viața au fost găsite decedate în case sau în curți. Potrivit ministrului de Interne, unele persoane erau imobilizate la pat și nu s-au putut salva în momentul în care au fost surprinse de viitură.

Sinistrații din județul Galați vor primi locuințe provizorii până când se vor putea întoarce în locuințe, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, la postul de televiziune Digi 24. „Este un bilanț tragic cel legat de pierderea de vieți omenești”, a delcarat el.

Premierul Marcel Ciolacu urmează să se ducă în județul Galați. 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor, mai notează Știrile PRO TV. Pompierii verifică acum toate locuințele din zonele lovite de viitură. Este posibil ca bilanțul victimelor să crească deoarece încă există persoane dispărute.

Foto: ISU Vaslui

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.