Întâlnire istorică, între Obama și Castro

Barack Obama și Raul Castro Captură video

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a dat mâna cu omologul său cubanez, fratele lui Fidel Castro, Raul, la deschiderea Summitului Americilor, în Panama.

La acest eveniment, a avut loc un moment considerat istoric. După 54 de ani în care cele două țări nu au avut relații oficiale, Barack Obama și actualul președinte, Raul Castro, și-au dat mâna și au stat de vorbă, informează reuters.com.

„Mișcarea 26 iulie” a lui Castro a absorbit rapid toate aceste mișcări și a cucerit puterea, formând guvernul în 1959, după victoria împotriva forțelor militare loiale lui Batista. În momentul în care Fulgencio Batista a fost alungat de la putere, 75% din terenul cultivabil era proprietatea cetățenilor străini și companiilor străine (în special nord-americane). Noul guvern revoluționar a adoptat reforma agrară și a confiscat cea mai mare parte a proprietăților agricole ale companiilor străine. În scurtă vreme, relațiile cu SUA s-au deteriorat. La început, Castro nu dorea să discute planurile sale de viitor, dar în cele din urmă s-a declarat comunist, explicând că încearcă să construiască socialismul în Cuba. Au fost stabilite atunci relații diplomatice cu Uniunea Sovietică, iar cele cu Statele Unite au rămas reci până în prezent, potrivit ro.wikipedia.org.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a descris întâlnirea dintre cei doi ca fiind o „interacţiune informală, fără o conversaţie substanţială”.

De altfel, este pentru prima dată când Cuba este invitată să participe la acest eveniment, iar gestul celor doi este un pas important pentru o eventuală colaborare între cele două state. De altfel, Barack Obama a anunțat că și-ar dori ca Statele Unite să reia relațiile diplomatice cu statul comunist.

„Prezenţa aici, astăzi, a preşedintelui Cubei Raul Castro încarnează o dorinţă exprimată de numeroase ţări din regiune”, a spus secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Cei doi președinți și-au mai dat mâna și în urmă cu doi ani, la înmormântarea fostului președinte al Africii de Sud, Nelson Mandela.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.