Incredibila poveste a unui tânăr șahist român nevăzător. ”Ar fi unic în istoria șahului mondial”

Timotei Sârghi vrea să fie primul tânăr nevăzător care se întrece cu cei mai buni șahiști văzători din lume (Captură TVR1)
Timotei Sârghi vrea să fie primul tânăr nevăzător care se întrece cu cei mai buni șahiști văzători din lume (Captură TVR1)

Șahistul nevăzător Timotei Sîrghi vrea să participe în acest an la Campionatul European de șah pentru juniori, în ciuda lipsurilor financiare cu care se confruntă.

Maestrul internațional de șah Dan Mițaru și-a propus să înființeze o asociație pentru a-l ajuta pe Timotei să își îndeplinească visul.

„Vrem să mergem cu Timotei la Campionatul European și la cel Mondial pentru șahiști văzători. Ar fi unic în istoria șahului mondial. Dar pentru ca să bată jucători mari, trebuie să joace turnee mari, puternice. Numai atunci poate să facă mare performanță. Noi vrem anul acesta să găsim sponsori să ne ajute să participăm la Campionatul Mondial de șah, unde va fi singurul nevăzător. La campionatele din țară, ne mai ajută unii organizatori, mai păcălim masa”, a declarat Dan Mițaru pentru Agerpres.

TImotei Sîrghi a câștigat de curând un turneu de juniori organizat la Pucioasa, chiar și fără ajutorul tăbliței speciale pentru nevăzători pe care o folosește în timpul partidelor.

„A jucat la Pucioasa o partidă fantastică. S-a adunat foarte multă lume. Nu s-a uitat la tablă, nu și-a pipăit deloc piesele, a dat tabla lui la o parte și a jucat pe tablă normală. E ceva senzațional”, a povestit Dan Mițaru.

Timotei Sîrghi are doar 17 ani și deține categoria 1, însă antrenorul său crede că poate ajunge maestru în acest an.

„Joc doar două-trei turnee pe an din lipsă de sponsori. Participarea presupune cazare, masă, deci în jur de 600-1.000 de lei pentru un turneu, în funcție de durata desfășurării lui”, spune tânărul șahist nevăzător.

Dan Mițaru, care îi învață să joace șah și pe copiii defavorizați din Sectorul 5, a văzut ceva deosebit la Timotei.

”Datorită lui se țin și alți copii de șah. El trebuie, însă, să joace. Șahul este un sport al rutinei. Izbucnește în el vulcanul ăla, dar trebuie să joace. Vă spun, a jucat aici la turneu niște partide… ne miram ăștia bătrânii ce mutări poate să facă”, a adăugat acesta.

Timotei Sîrghi este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” și a învățat să joace șah de la șapte ani, însă abia în ultimii cinci ani s-a dedicat serios acestui sport.

Șahul nu este singura sa pasiune. Știe să cânte la clarinet și a participat la Olimpiada de istorie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un român cu o carieră fantastică, distins de regina Elisabeta a II-a
Materia-surpriză introdusă în programa școlară în Norvegia
Locuri de muncă pentru români în Germania. Se caută bucătari, electricieni și instalatori