Propunerea unui parlamentar: Încă o zi liberă pentru angajați

Un parlamentar PSD propune ca ziua de 6 ianuarie, dată la care creștinii sărbătoresc Boboteaza, să fie una în care nu se lucrează.

Senatorul Ovidiu Donţu a scris, într-un proiect de lege, că introducerea acestei zile ca sărbătoare legală în care nu se lucrează ar fi un demers în urma căruia cei care doresc să participe la ceremoniile religioase din această zi, ar avea toate condiţiile să se manifeste astfel, potrivit gandul.info.

Proiectul de lege a fost depus la Senat pe 19 februarie şi se află în consultare publică.

Anul acesta, angajații români au 13 zile libere, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dar numai opt pică în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în week-end.

Codul Muncii prevede zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Anul trecut, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române, respectiv data de 24 ianuarie, să fie zi liberă.

„Sărbătoarea Botezului Domnului – Boboteaza sau Epifania- este una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an, prăznuită în data de 6 ianuarie de către cei care sunt ortodocşi, catolici, precum şi de penticostali”, a motivat senatorul PSD, adăugând că 93, 28% din populaţie aparține unei religii.

În luna ianuarie a acestui an, Ovidiu Donţu, care este și vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Senat, făcea apel ca vacanța parlamentară să fie scurtată de la trei luni la o lună.

În acest sens, Ovidiu Donţu a depus la secretariatul Comisiei de revizuire a Constituţiei, o propunere de modificare a alineatului 1 din articolului 66 din Constituţie, prin care prima sesiune parlamentară să înceapă la 15 ianuarie şi să se încheie la data de 15 iulie, iar cea de-a doua sesiune parlamentară să înceapă la data de 1 septembrie şi să se încheie în 31 decembrie.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.