Impozit pe alocație. Cum au ajuns 11.000 de copii datori la ANAF

Premieră în România. Un număr de aproape 11.000 de copii din județul Argeş au fost somați să-și plătească datoriile către stat.

Pe numele copiilor au fost trimise înștiințări de la ANAF, prin care li se cere să achite contribuţiile la asigurările de sănătate, astfel că fiecare trebuie să dea înapoi 39 din cei 42 de lei pe care îi primeşte drept alocaţie.

Situația s-a iscat pentru că Direcţia Finanţelor Publice Argeş consideră că alocaţiile copiilor sunt venituri, aşa că trebuie să plătească şi contribuţii la asigurările de sănătate, potrivit stiri.tvr.ro.

Și asta în ciuda faptului că legea prevede că minorii sunt asiguraţi gratuit în sistemul de sănătate.

În replică, reprezentanţii Fiscului susțin că vina aparține programului de calculator care i-a identificat pe copii că au datorii la stat.

„Deciziile de impunere au fost generate în urma unor rulări ale unor programe emise de Direcţia Generală a Tehnologiei Informaţiei din cadrul ANAF, l-am instalat, am transmis”, a afirmat Ion Olteanu, reprezentant al Direcţiei Finanţelor Publice Argeş.

Suma totală pe care un copil trebuie să o restituie, raportat la alocaţia primită pe un an de zile, depăşeşte 450 de lei, echivalentul a peste 90% din bani.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.