Imigranții din Marea Britanie, vizați de reforme radicale

david cameron
David Cameron crede că sistemul de ajutoare este un "club național" al britanicilor. Foto: Harry Metcalfe via Wikimedia Commons

David Cameron, premierul Marii Britanii, a anunțat că are planuri de a impune noi restricții privind accesul imigranților din Uniunea Europeană la beneficiile sociale din Regatul Unit, relatează BBC.

Premierul a declarat că imigranții trebuie să trăiască timp de 4 ani în Marea Britanie înainte de a avea acces la anumite beneficii precum reducerea impozitelor, ajutoarele pentru copii sau casele sociale.

El a insistat că schimbările, pe care le va pune în aplicare dacă va continua să fie premier și după alegerile generale din mai 2015, sunt o „cerință absolută” a Marii Britanii și în cadrul viitoarelor discuții privind viitorul acestei țări în Uniunea Europeană.

„Sistemul nostru de ajutoare sociale este neobișnuit în Europa: îți dă înainte ca tu să contribui cu ceva. Cineva care vine în Marea Britanie dintr-un alt stat european, care este angajat pe salariul minim, și care are doi copii în țara de origine, ar primi astăzi în Marea Britanie în jur de 700 de lire sterline pe lună ca ajutoare sociale. Asta înseamnă de două ori mai mult decât ar primi în Germania și de 3 ori mai mult decât ar primi în Franța. Nici nu e de mirare că atât de mulți oameni vor să vină în Marea Britanie”, a declarat David Cameron într-o conferință de presă.

„Știm că peste 400.000 de imigranți din Uniunea Europeană profită de acest sistem de ajutoare sociale. Acest lucru trebuie să se schimbe. Așa că eu insist ca, în viitor, cei care vor să beneficieze de reduceri de impozite și de ajutoare pentru creșterea copilului trebuie să trăiască aici și să contribuie la bugetul nostru timp de minimum 4 ani”, a continuat premierul.

Sistemul de ajutoare, „un club național al plătitorilor de taxe britanici”

„În cazul în care copilul [imigrantului respectiv – n.r.] trăiește în afara Marii Britanii, atunci nu ar trebuie să existe nici ajutoare sociale pentru copil, nici reducere de impozit, indiferent ce perioadă de timp a lucrat persoana în Marea Britanie și indiferent ce impozite a plătit”, a mai spus Cameron.

El a declarat că susține și prevedea ca un imigrant să nu aibă dreptul la locuință socială dacă nu a locuit în regat cel puțin 4 ani.

„Practic, spun următorul lucru: sistemul nostru de ajutoare sociale ar trebui să fie, într-un fel, ca un club național. Este alcătuit din contribuțiile plătitorilor de taxe britanici care muncesc din greu, milioane de oameni care fac lucrurile corect, virând bani în sistem generație după generație. Nu poate fi corect ca imigranții să apară și să aibă pretenții de a avea drepturi depline în acest club de la început”, a atras atenția Cameron.

„Așa că să fim clari cu privire la ce vor însemna toate aceste schimbări: imigranții din UE ar trebui să aibă o oferă de muncă înainte de a veni aici. Plătitorii de taxe din Regatul Unit nu îi vor întreține dacă ei nu o fac. Da, acestea sunt reforme radicale, însă ele sunt totodată rezonabile și corecte”, a completat el.

Imigranții din Marea Britanie, armă electorală

Discursul său intervine la o zi după publicarea unor noi date privind imigraţia, considerate ca o nouă lovitură cu şase luni înaintea alegerilor generale, potrivit mediafax.ro.

Partidul Conservator şi-a fixat ca obiectiv limitarea migraţiei nete (diferenţa între imigranţi şi emigranţi) la 100.000 de persoane. Oficiul Naţional de Statistică a prezentat însă joi o creştere de 39% a migraţiei nete în perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane.

Mai mult de jumătate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit în ţară în această perioadă sunt cetăţeni din celelalte state UE.

Această derivă a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului său şi a partidului populist UKIP, care a făcut din imigraţie principala sa armă de luptă. Premierul nu exclude să pledeze pentru ieşirea ţării din UE în cadrul unui referendum prevăzut pentru 2017.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.