„Imagine all the people”, spectacolul lui Gigi Căciuleanu cu „DansActori”

Gigi Căciuleanu
Gigi Căciuleanu

Opera Naţională Română Iaşi prezintă spectacolul de teatru coregrafic „Imagine all the people”, semnat de Gigi Căciuleanu. Reprezentaţia este în premieră naţională și se desfășoară de Valentine’s Day, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi.

„Acest spectacol este „spus” într-un limbaj care mi-este propriu, cu felul meu personal de a vedea, de a gândi si de a „face” dans. Idei organizate sub forma unui spectacol de teatru coregrafic, în care cele mai mici detalii sunt tot atât de importante cât si marile explozii de energie. Energie de grup în care se conjugă ca într-o orchestraţie cât se poate de minuţioasă, energiile fiecăruia dintre cei de pe scenă. Adresându-se nu numai ochiului, ci şi gândirii şi, până la urmă, sper, şi inimii spectatorului. Mi-aş permite să-l invit pe acesta nu numai să privească sau să judece spectacolul ci să şi participe cu imaginaţia la „soarta” fiecăruia din oamenii de pe scenă … „Imagine all the people” precum ne îndeamnă atât de frumos domnul John Lennon…”, explică Gigi Căciuleanu.

„Teatrul-Coregrafic” reprezintă un gen propriu lui Gigi Căciuleanu, elaborat în mai mult de patru decenii de parcurs artistic pe diferite meridiane ale lumii.

„Spre deosebire de „Dance-Theater” în care se folosesc tehnici de compoziţie proprii regiei teatrale, „Teatrul-Coregrafic” poate fi considerat o piesă de teatru concepută de la bun început ca o coregrafie, compusă în limbajul mişcării de dans. Dacă un creator de „Dans-Theater” îi solicită pe dansatori ca pe nişte actori, „Teatrul-Coregrafic” le cere actorilor să devină dansatori.Iar în cazul, frecvent, în care interpreţii ar fi la bază dansatori profesionişti, le propun acestora să gândească partitura coregrafică mai întâi ca actori pentru ca apoi să acţioneze ca dansatori la cel mai înalt nivel. [….] Dat fiind că „Teatrul-Coregrafic” foloseşte limbajul dansului, am inventat pentru acest nou tip de interpreţi o nouă denumire: cea de „DansActori”, mai spune Gigi Căciuleanu.

Interpretează soliştii şi ansamblul de balet, dar şi elevi ai Colegiului de Artă „Octav Bancilă” Iaşi: Elvis Gache, Sarasa Nagamine, Vlad Mărculescu, Ovidiu Iancu, Lorena Negrea, Pamela Tănasă, Kotomi Hoshino, Mizuki Suzuki, Dumitru Buzincu, Monica Ailiesei, Bogdan Tuluc, Maria Cotorobai, Georgiana Dimitrescu, Mălin Galan, Aprofirei Bogdan, Răzvan Vieriu, Anca Andronache, Cătălin Pandel, Dănuţ Melenciuc, Roxana Trandaf, Gabi Roşcu, Viviana Olaru, Kurumi Sakamoto.

Impresionanta carieră a lui Gigi Căciuleanu

Gigi Caciuleanu este absolvent al Liceului de Coregrafie din Bucureşti. A participat la un stagiu de perfecţionare la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar în paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani a descoperit dansul de avangardă al celebrei artiste Miriam Răducanu.

În 1973 este angajat în Germania, ca profesor şi coregraf la Folkwang Ballet, unde era director Pina Bausch, iar imediat apoi ca profesor la Centrul Internaţional de Dans „Rosela Hightower” de la Cannes. În 1974 decide să se stabilească în Franţa, ca director al Baletului la „Grand Théâtre de Nancy”. În 1978 înfiinţează şi conduce timp de 15 ani, alături de colaboratorul său artistic – actorul, regizorul şi scenograful Dan Mastacan, Centrul Coregrafic Naţional din Rennes, unul din primele din Franţa.

În 1993 înfiinţează la Paris, împreună cu Dan Mastacan, Compania „Gigi Căciuleanu”. Între 2001 şi decembrie 2012 este coregraf şi director artistic al Baletului Naţional din Chile. În 2007, sub egida Fundaţiei „Art Production”, vede luminile rampei la Bucureşti trupa „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” susţinând turnee până în ziua de azi, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cu peste 300 de coregrafii la activ, Gigi Căciuleanu îşi continuă cariera de coregraf invitat la academii de dans peste tot în lume. În 2012 devine Profesor Honoris Causa al Facultăţii de Arte din Tg. Mureş. În 2014, Opera Naţională Română Iaşi i-a oferit premiul de excelenţă la Gala Premiilor Operelor Naţionale, ediţia a II-a.

Puteți urmări LIVE spectacolul „Imagine all the people”: