Declarația de la încheierea reuniunii anuale a grupului celor mai puternice șapte state industrializate din lume (G7), care s-a desfășurat în Japonia, cuprinde și o referire la o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În declarație se arată că în cazul în care referendumul din Marea Britanie ar decide ruperea de UE ar fi o „amenințare pentru creșterea economică la nivel mondial”. Printre altele, s-ar da peste cap tendința de creștere a comerțului la nivel mondial, s-a diminua investițiile și numărul locurilor de muncă, potrivit bbc.co.uk.
Referendumul va avea loc în Marea Britanie pe 23 iunie. Prim-ministrul David Cameron a făcut o campanie pentru ca britanicii să aleagă să rămână în UE. Potrivit celui mai recent sondaj, 45% dintre britanici cu drept de vot ar alege ca țara să rămână în UE, iar 38% vor ieșirea.
În urmă cu o lună, în timpul unei vizite pe care președintele american Barack Obama a avut-o în Marea Britanie, a spus că ieșirea din UE ar putea afecta negocierile pentru un acord comercial cu SUA.
Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, liderul taberei care susțin Brexit, a comparat Uniunea Europeană cu dictatura lui Hitler. Acesta a spus într-un interviu pentru cotidianul The Telegraph că liderii de la Bruxelles doresc să unească Europa într-un superstat cu o singură autoritate, așa cum a încercat altădată Adolf Hitler.
Chiar dacă metodele sunt diferite, mai spune el, rezultatul va fi acelaşi: un eşec tragic. Liderul conservator e de părere că problemele blocului comunitar au alimentat tensiunile dintre statele membre, ceea ce a permis Germaniei să capete putere, să domine economia italiană şi să distrugă Grecia.
Conservatorii britanici și-au găsit aliați și în Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite. „Cu mine președinte veți fi tratați excelent. Pentru mine nu are nicio relevanță dacă faceți sau nu parte din Uniunea Europeană. Dar, cu siguranță, nu veți coborî pe ultimul loc”, le-a transmis Trump britanicilor.
Efectele negative s-ar putea resimți și în România. Pe lângă problemele economice, un eventual Brexit ar putea readuce obligativitatea vizelor pentru cei care vor să meargă să lucreze în Marea Britanie.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
-
Citiți și: Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș
-
Citiți și: 7 drumuri din România pe care trebuie să le parcurgi cu mașina măcar o dată în viață
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: