Industria constructoare de mașini la oferă șoferilor autoturisme tot mai bune, în realizarea cărora este utilizată cea mai avansată tehnologie. Astfel se explică faptul că automobilele noi sunt capabile de performanțe greu de imaginat în trecut nu numai în ceea ce privește distanțele parcurse și viteza atinsă, cât și confortul oferit șoferului și pasagerilor.
Odată ce devine posesorul unui astfel de autoturism performant, un conducător auto trebuie să facă tot ceea ce depinde de el pentru a se asigura că va funcționa timp cât mai îndelungat la cele mai înalte standarde. De exemplu, trebuie să se asigure că realizează la timp schimbul de ulei auto, de lichid de frână sau de antigel.
Care sunt cele mai importante funcții îndeplinite de antigel?
Acest lichid are rolul de a păstra constantă temperatura motorului, indiferent de condițiile meteo și de numărul de grade care se înregistrează la un moment dat. Această sarcină este îndeplinită în cadrul unui circuit închis, prin preluarea căldurii de la propulsor și transmiterea ei la radiator.
Astfel, motorul este protejat atât împotriva înghețului, cât și a supraîncălzirii, ceea ce face ca folosirea de antigel se fie recomandată nu numai în zilele reci de toamnă târzie și iarnă, ci în toate anotimpurile, inclusiv vara.
Substanța nu atacă în nici un fel piesele cu care intră în contact, ceea ce asigură protecția împotriva formării ruginii, a depunerii de calcar și de alte substanțe nedorite ce ar putea să afecteze buna funcționare a mașinii. Lubrifierea corespunzătoare crește considerabil durata de viață a tuturor pieselor și componentelor.
Cum îți dai seama că e necesar un schimb de antigel?
Pentru a verifica nivelul substanței, nu este nevoie să ridici capacul radiatorului. Este suficient să vezi dacă lichidul ajunge sau nu le semnul „plin“. Dacă nivelul este scăzut, atunci este necesară o completare.
Un schimb complet este recomandat o dată la fiecare 4 sau 5 ani, în funcție de mai multe detalii, ținând de distanța parcursă sau de condițiile de temperatură. În general, intervalul optim este menționat în manualul de utilizator. În caz contrar, fiecare șofer poate să întrebe dealer-ul auto sau un mecanic.
Atunci când realizezi operațiunea de umplere sau de schimbare a lichidului, trebuie să ții cont de un detaliu important. Unele produse trebuie diluate cu apă, în proporții egale, înainte de turnare. Altele, în schimb, sunt deja amestecate și se toarnă ca atare. Indicațiile sunt trecute pe ambalaj.
De ce nu trebuie să folosești apă în loc de antigel?
Unii conducători auto au obiceiul de a turna apă în sistemul de răcire, însă această practică nu este deloc recomandată. La ea se poate apela doar în condiții de urgență, când se constată lipsa substanței și nu există posibilitatea imediată de a cumpăra un produs de calitate.
Dacă practica se transformă într-un obicei, efectele nedorite nu vor întârzia să apară. Este vorba în primul rând despre coroziune, precum și despre un risc crescut de scurgere la sistemul de etanșare al pompei.
Folosește antigel în mod corespunzător, efectuează schimbul atunci când este nevoie și astfel te vei asigura că mașina ta funcționează în condiții optime pe termen lung!
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: