O mare companie va boicota lemnul austriecilor de la Schweighofer

Compania germană Hornbach, care se ocupă cu vânzarea de materiale de construcție și pentru grădinărit, a anunțat într-un comunicat de presă că, din ianuarie, va înceta colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit.

Totodată, Hornbach menționează că a ales deja un furnizor nou pentru pentru lemnul de construcții și pentru cel rindeluit.

„Ținem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile“, a declarat Mugurel-Horia Rusu, director general al Hornbach România.

„Colaborăm strâns cu furnizorii noştri pentru a dovedi provenienţa lemnului şi pentru a împiedica existenţa în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. Din acest motiv am fost permanent în dialog strâns cu Schweighofer şi FSC (Forest Stewardship Council). Am urmărit atent procesul de recertificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcții și a lemnului rindeluit“, a mai explicat Rusu.

Potrivit comunicatului de presă, Hornbach şi-a asumat voluntar, din anul 1996, responsabilitatea faţă de WWF şi de Greenpeace de a nu importa lemn necertificat din regiuni tropicale: „Compania se implică pentru a îndrepta atenţia clienţilor asupra lemnului certificat cu sigiliul de calitate al Forest Stewardship Council®. Pentru HORNBACH, lemnul provenit din regiuni din afara Uniunii Europene trebuie să deţină obligatoriu la achiziţie certificarea FSC. Pentru lemnul care provine din Uniunea Europeană se aplică legislaţia europeană. Compania acceptă în acest caz şi alte dovezi cu privire la provenienţa necontestabilă şi legală a produselor din păduri administrate exclusiv în mod sustenabil”.

În aprilie 2015, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri în Washington, SUA, și Londra, Marea Britanie, a dat publicității filmări din care reieșea că reprezentanții companiei austriece Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună știință să cumpere lemn tăiat ilegal din pădurile din România.

Mai mult, din filmare reieșea că Holzindustrie Schweighofer recompensa printr-un sistem de bonificații lemnul taiat ilegal.

În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care obținuseră drepturile de punere în valoare a unei cantități de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu reprezentanți români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au spus de mai multe ori că vor să taie mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari. Investigatorii au cerut apoi companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. De fiecare dată, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul și au promis chiar bonusuri pentru cantitățile suplimentare de lemn.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.