Grădinile de pe acoperiș, minunatele oaze care ne înverzesc griul urban

gradini urbane
În grădina urbană de pe terasa Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București vor fi plantate peste 100 de specii în acest an. Foto: Grădini Urbane Comunitare via green-report.ro

Mai mulți grădinari urbani voluntari vor planta în această primăvară peste 100 de specii de plante în grădina pe care au înființat-o anul trecut pe terasa Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, relatează green-report.ro.

Anul trecut, voluntarii de la „Grădini Urbane Comunitare” au plantat 97 de specii în cele patru grădini pe care le-au înființat, una dintre ele fiind mobilă, au recoltat plantele, au colectat semințele și au pregătit răsaduri.

În acest an, grădinarii urbani vor să finalizeze grădina de pe acoperiş şi să propună administraţiei un proiect pentru acoperişul Casei Poporului. Scopul lor este de a transforma cât mai multe spații din București, unele dintre ele abandonate, în grădini de legume.

Grupul de acţiune „Grădini Urbane Comunitare” este coordonat de Laurenţiu Cernat, un tânăr de 33 de ani din Brăila. El a mobilizat numeroși voluntari în jurul lui, tinerii demarând munca la prima grădină pe acoperiș în primăvara anului trecut.

După ce au pus hidroizolaţia pe acoperișul Direcției de Asistență Socială, au plantat 97 de soiuri de plante, precum cătină, zmeură, roşii, ardei, vinete, lavandă, crăiţe, gălbenele, pepeni, bostani, salată, salcâm, vişin, cireş, ulm, nuc, avocado, smochin, corcoduş sau păducel. Pe timpul verii Laurenţiu a venit din două în două zile ca să ude plantele, aşa că în acest an ar vrea să instaleze un sistem de irigaţie automat. Au rodit plante anuale precum ardeiul, ridichile, roşiile, floarea soarelui, castraveţii, salata, porumbul și căpşunile. Voluntarii s-au ospătat cu fructele şi au colectat seminţele.

În această primăvară, grădinarii vor sădi peste 100 de soiuri. Printre spaţiile de plantare, vor să pună şi nişte băncuţe, astfel încât locul să fie potrivit pentru ateliere despre grădinărit. Voluntarii vor să facă şi o nouă grădină mobilă, pe care speră să o plimbe prin mai multe locuri.

gradini urbane
Răsaduri realizate de voluntarii „Grădini Urbane Comunitare”. Foto: Grădini Urbane Comunitare via green-report.ro

Proiect: Grădina urbană de pe Casa Poporului

În paralel, echipa lucrează la finalizarea schiţei pentru o nouă grădină pe care vor să o amplaseze pe acoperișul de pe Casa Poporului deschis vizitatorilor. Locul în care vizitatorii circuitului turistic sunt duşi să vadă panorama oraşului e acum arid şi pustiu, spun grădinarii. Ei visează să-l umple cu arbori, arbuşti şi diverse plante, însă pentru acest lucru au nevoie de acceptul administrației.

Laurenţiu a început să fie pasionat de grădinărit din copilărie, când lucra în grădină cot la cot cu bunicii lui. Când a crescut mare şi-a pus în aplicare propriile idei deoarece i-a plăcut mereu să experimenteze. La bloc, în Brăila, a pus în faţa clădirii de toate: roşii, vinete, pătrunjel, mărar, salată, ceapă, căpşune, leuştean, hrean. „Vecinii spuneau că n-o să iasă nimic”, a povestit Laurenţiu pentru green-report.ro.

„Am scos găleţi de pietre, nu era un sol bun, dar am avut noroc că expunerea era pe est şi am avut câteva ore de soare, era un loc foarte bun pentru orice cultură”, a continuat el.

Când a ajuns la București și-a propus să continue grădinăritul. Cel mai mult l-a impulsionat cartea „Grădinăritul în zonele urbane”, de David Tracey. Înainte să o citească se gândea, ca majoritatea oamenilor, că nu o să găsească terenuri disponibile şi potrivite pentru grădinărit urban. Apoi a căutat tot mai multe informaţii despre ce şi cum se face şi s-a pus pe experimentat.

Aşa a şi pornit proiectul Grădini Urbane Comunitare, ca un experiment. În acest an, echipa coordonată de Laurențiu intenționează să pornească și o campanie de strângere de fonduri. Anul trecut au primit seminţe, sol, alveole şi în jur de 5.000 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prizonieră într-o Românie crudă. Când pumnul e lege de căpătâi
Scurt ghid pentru grădinăritul pe bulevard
O nouă specie urbană: grădinarul de gherilă debutează timid în România

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.