Google face curățenie. Măsuri împotriva site-urilor cu știri false

Google FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Google FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Reprezentanții Google au anunțat că va lua măsuri împotriva site-urilor care răspândesc știri false în scopul de a obține mai multe afișări pentru a vinde reclame.

„Vom restricționa plasarea de reclame pe pagini care denaturează, prezintă incorect sau ascund informații despre publisher, despre conținut sau despre scopul principal al paginii web”, a declarat Andrea Faville, reprezentant Google.

BuzzFeed a făcut o investigație în urma căreia a descoperit că 140 de site-uri dedicate politicii din Statele Unite își au orginea într-un mic oraș din Macedonia. Câțiva tineri au produs o masă de știri „agregate sau complet plagiate” de pe site-uri marginale din SUA, potrivit Hotnews.ro.

Orașul macedonean Veles, care are o populație de doar 45.000 de locuitori, a devenit centrul industriei de clickbait. Tinerii au reușit să câștige mii de dolari din știri, de multe ori inventate, care au fost citite de susținătorii lui Donald Trump.

Potrivit BuzzFeed, știrile publicate pe aceste site-uri au fost false sau scrise părtinitor, pentru a confirma prejudecăți și pentru a aprinde spiritele printre cititori. Cei care au făcut site-urile n-au avut niciun scop politic și nici măcar nu îl susțin pe Donald Trump, ci au avut o motivație pur financiară.

De altfel, la începutul anului, macedonenii au încercat să facă site-uri pro-Bernie Sanders, însă nimic nu a mers atât de bine pe Facebook ca știrile despre Donald Trump.

„Aceasta este știrea mileniului”, scria într-un articol de pe WorldPoliticus.com. Citând surse anonime din cadrul FBI, în articol scria că Hillary Clinton va fi pusă sub acuzare în scandalul e-mailurilor în 2017. Titlul știrii – „Rugăciunile v-au fost ascultate”.

Suporterii lui Donald Trump au „căzut în capcană” și știrea a generat peste 140.000 de distribuiri, reacții și comentarii pe Facebook. În tot acest timp, peste Ocean, administratorul site-ului, un tânăr student, a urmărit cum contul lui de pe Google AdSense începea să fie alimentat cu bani.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.