Ghid practic pentru alimentația corectă a bebelușului între 0 și 12 luni

Foto: Shutterstock

Alegerea alimentației potrivite pentru bebelușul tău în primul an de viață este foarte importantă deoarece e o perioada în care acesta se dezvoltă foarte rapid.

Dacă cel mic va primi o alimentație sănătoasă la momentul potrivit, va fi determinat să mențină aceleași obiceiuri pozitive și în restul vieții. Deși alăptarea exclusivă până la 6 luni este cea mai bună pentru copii și recomandată de OMS, un studiu realizat de cercetătorii de la King’s College din Londra a demonstrat că bebelușii care sunt hrăniți cu mâncare solidă începând cu vârsta de patru luni dorm mai mult și se trezesc mai rar față de cu cei hrăniți doar cu lapte matern.

Acest ghid te învață cum să îți hrănești bebelușul în primul an de viață. Ai în vedere că porțiile sunt doar orientative, nu te îngrijora dacă cel mic mănâncă mai mult sau mai puțin decât e sugerat. Înainte de a începe să introduci mâncarea solidă în dieta bebelușului, e indicat să ceri părerea unui pediatru, pentru a construi un plan împreună.

Fii atentă la indiciile pe care ți le oferă copilul. Dacă se întinde spre lingură, își deschide gura sau încearcă să apuce lingura, s-ar putea să vrea mai multă mâncare. Dacă întoarce capul, își strânge gura sau plânge când se apropie lingura, e posibil să nu mai vrea să mănânce.

Semne că bebelușul este pregătit pentru mâncarea solidă

Conform unui studiu publicat în Jurnalul Matern Child Health, trebuie să observi următoarele semne care îți indică faptul că bebelușul este pregătit pentru mâncare solidă:

Vârsta: de la 4 la 6 luni

Între 4 și 6 luni, bebelușul începe să se rostogolească, de pe burtă pe spate, unii reușesc chiar să se deplaseze prin cameră. Mai mult, începe sa prindă putere în brațe și va intra în perioada în care va duce orice obiect la gura.

Ce tip de mâncare:

Sfaturi de hrănire:

Vârsta: de la 6 la 8 luni

Dezvoltarea bebelușului continuă, acum va reuși să se sprijine în brate atunci când stă pe burtă și mai ales, va putea sta în șezut. Cel mic poate recunoaște persoanele apropiate și le va primi chiar cu un zâmbet.

Ce tip de mâncare:

Sfaturi de hrănire:

Vârsta: de la 8 la 10 luni

De la vârsta de 8 luni, cel mic este capabil să pronunțe silabe scurte precum „pa-pa”. Deși abia descoperă mersul de-a bușilea, bebelușul e dornic să învețe și să descopere cât mai mult.

Ce tip de mâncare:

Sfaturi de hrănire:

Vârsta: de la 10 la 12 luni

E vârsta la care coordonarea mână-ochi se îmbunătățește, la fel și îndemânarea. Va putea deschide ușile dulapurilor și va putea manipula mai bine obiectele, chiar dacă sunt de mici dimensiuni.

Ce tip de mâncare:

Sfaturi de hrănire:

Poți ține un jurnal în care să treci data, tipul de mâncare introdus și reacția bebelușului. Astfel, îți va fi mai ușor să îți dai seama ce alimente provoacă reacții adverse. E bine să reții că fiecare copil este diferit și va avea preferințe alimentare distincte, așa că trebuie să fii mereu atentă la indiciile pe care ți le dă cel mic.

Sursă foto: Shutterstock


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version