GHID. Ce măsuri de siguranță să iei pentru a preveni riscul de înec în piscină

piscina
Foto: Piscine Service

Statisticile arată că 97% dintre cazurile de înec au loc în piscina rezidenţială personală sau a unui prieten, în timp ce în 3 din 4 cazuri victimele sunt lăsate nesupravegheate mai puţin de cinci minute și se îneacă la aproximativ 23 de metri depărtare de o altă persoană.

Însă accidentele și cazurile de înec în piscină pot fi prevenite. Specialiştii în piscine de la Piscine Service au realizat un ghid care cuprinde o serie de măsuri de siguranță pentru evitarea acestor situaţii, dar și îndrumări privind acordarea de prim ajutor în cazul unui înec.

Înecul se află pe locul doi în topul tragediilor în care sunt implicați copii, după accidentele de mașină: peste 175.000 de copii mor înecați anual în toată lumea, potrivit reprezentanților Piscine Service.

GHID pentru a preveni riscul de înec în piscină

Înecul este silențios. Se petrece atât de repede, încât nu apuci să realizezi ce s-a întâmplat. 77% dintre victimele unui înec sunt scăpate din privire pentru mai puțin de 5 minute și se îneacă la mai puțin de 23 de metri depărtare de un adult.

Cum îți dai seama că cineva este pe cale să se înece?

Suntem obișnuiți cu scenele dramatice de la TV în care persoane pe cale să se înece cer ajutor, însă în realitate victima:

* Nu poate striga după ajutor – corpul prioritizează; el trebuie să poată respira înainte de a vorbi.
* Nu poate nici să gesticuleze semnale de ajutor.
* Rămâne la suprafața apei, în poziție verticală, dar nu face nicio mișcare evidentă de ajutor. De regulă, pot trece între 20 și 60 de secunde până când victima se va scufunda.
* Are ochii sticloși, nu se pot concentra într-un singur punct
* Îți e greu să-i distingi fața din cauza părului care i-o acoperă
* Nu scoate niciun sunet
* Nu lasă de înțeles că ar fi în pericol

În acest video se observă exact acest comportament al unei victime (copil):

Fii conștient de factorii care cresc semnificativ riscul de înec:

1. Lipsa cunoștințelor de înot: Avem impresia că știm să înotăm, când de fapt nu știm. Mulți adulți și copii susțin că știu să înoate atunci când intră în apă, dar aptitudinile lor au fost dobândite în mod neprofesionist.
Câteva lecții oficiale de înot ar putea reduce riscul înecului la copii cu vârste în 1 și 4 ani cu peste 50%.

2. Lipsa barierelor: un exemplu de astfel de bariere sunt gardurile înalte pe care le vedem la anumite piscine – acestea îi împiedică pe copii să ajungă în apă, atunci când sunt scăpați de sub supravegherea părinților.
Un gard de izolare format din patru laturi (la curte sau la piscina din oraș) reduce riscul de înec cu 83%.

3. Probleme de sănătate existente în care pot apărea convulsii, cum este epilepsia. Chimicalele din apă, cum ar fi excesul de clor folosit în ideea de a avea o piscină curată, fără viruși ori bacterii, pentru igienizarea apei, poate agrava astmul și cauza o criză de astm. Se poate ajunge la situații periculoase cum ar fi crizele de astm sau stări de amețeală, care cresc riscul de înec dacă suntem în apă.

4. Riscul de electrocutare. Atât apa, cât și clorul sunt excelenți conductori de electricitate, ceea ce face foarte periculoasă utilizarea piscinelor nesigure din punct de vedere electric. Nu păstra lângă piscină aparate de genul grătarelor electrice, echipamentelor pentru gazon sau echipamentele muzicale care se țin în priză. Asigură-te că întrerupătoarele din zona piscinei sunt cu împământare și nu sta în apă pe timpul furtunilor cu fulgere.

piscine
Foto: Captură YouTube

Piscinele gonflabile

Dacă folosești o piscină gonflabilă, este indicat să urmeazi acest set de reguli:

* Este necesar să verifici constant piscina pentru a sesiza din timp eventualele puncte slabe, înțepături sau rupturi.
* Atenție la respectarea greutății recomandate de către producător. Aceste piscine sunt expuse mai mereu pericolului de a se prăbuși sub greutatea micuților, dacă limita este depășită.
* Asigură-te că piscina se află fixată pe un loc stabil, plat.
* Scurge și spală piscina în fiecare zi, pentru a evita contaminarea ce poate surveni de pe urma folosirii apei stătute, netratate.

Ce ar trebui să aibă o piscină pentru a fi sigură

Barieră – dacă nu există gard, atunci o barieră care să-i împiedice pe micuți să ajungă la apă este ideală.
Alarmă – instalate la porți, garduri, ferestre sau uși, ele sunt importante pentru atenționarea părinților atunci când un copil sau un animal de companie ajunge în zona apei
Capace de siguranță – acestea sunt un fel de bariere manuale sau motorizate, care pot fi instalate pe suprafața apei și care sunt ușor de închis sau deschis. Sunt foarte importante mai ales în cazul copiilor de sub 5 ani, cărora le este interzis accesul în apă.

piscine
Foto: Piscine Service

Sfaturi de bază pentru siguranța copiilor la piscină (publică, rezidențială sau baia de acasă):

* Întotdeauna, fără excepție, când copiii sunt în apă sau în apropierea ei (indiferent de cât de adâncă este), este nevoie de supravegherea activă a unui adult. Persoana responsabilă cu supravegherea nu are voie să fie distrasă de alte activități (cum ar fi statul pe internet sau telefon), ci doar să-i supravegheze pe cei mici.

* Învață-ți copilul regulile de bază ale înotului. Mergi la câteva lecții profesioniste cu el, astfel încât să se simtă relaxat și confortabil în apă și să știe să facă mișcările necesare în caz de pericol.

* Învață regulile de bază pentru acordarea primului ajutor.

* Asigură-te că cei mici nu stau în preajma canalizărilor sau a țevilor deschise de scurgere, pentru a evita alunecarea.

* Ține aproape un telefon, pentru orice urgență. Acesta nu trebuie să-ți distragă atenția de la supravegherea copiilor, ci doar să fie un instrument util în caz de necesitate.

* Dacă observi lipsa unui copil, caută-l mai întâi în apă.

* Împarte o listă cu măsurile de prim ajutor cu familia, prietenii ori vecinii

* Verifică atent materialul din care este facută marginea bazinului și ia măsurile necesare de precauție (papuci antiderapanți, evitarea alergării). Ideal ar fi să mergi numai la piscine sau spa-uri care au o astfel de suprafață antiderapantă.

* Dacă ai piscină acasă, e necesar să ai garduri de protecție suficient de înalte pentru a face perimetrul apei inaccesibil copiilor.

Ce faci dacă un copil a alunecat pe o gură de scurgere:

Un alt pericol la care sunt expuși cei mici atunci când merg la piscină este cel al alunecării pe căile de scurgere.

Cum acționezi când un copil a alunecat într-o gură de scurgere?

*Păstrează-ți calmul și încearcă să-i transmiți aceeași stare și copilului.
*Întrerupe imediat sursa de apă din piscină.
*Pentru a elibera copilul, e necesar să forțezi pătrunderea mâinii sau măcar a unui deget între copil și gaura de scurgere pentru a rupe încet legătura dintre copil și scurgere.

Cum se acordă primul ajutor în caz de înec:

* Mai întâi se încearcă evacuarea apei din plămâni: Victima, răsturnată cu fața în jos, este prinsă de salvator pe la spate de abdomen, cu mâinile făcute chingă, ridicată de la sol și scuturată pentru ca apa să se scurgă în afară.
* Dacă respiră, victima este culcată apoi pe sol, cu abdomenul în jos și cu capul așezat pe o parte. În cazul în care nu respiră, persoana respectivă se așază în poziția obișnuită efectuării manevrelor de resuscitare.

piscine
Foto: Piscine Service

Măsuri de siguranță pentru o zi la piscină. Iată câteva sfaturi importante:

*Împrejmuiește piscina cu garduri: în acest mod copiii și animalele de companie nu pot ajunge în voie la apă.

*Dotează zona din jurul piscinei cu material anti-derapant, astfel încât să se reducă riscul accidentelor.

*Ai grijă ca găurile de scurgere să fie curățate, în stare bună de funcționare.

*Ține tot timpul în preajma piscinei echipamentul de siguranță: un kit de prim ajutor, un telefon și un colac de salvare nu au voie să lipsească.

*Fii cu ochii pe copii pe toată perioada petrecută la piscină. Un moment de neatenție este de ajuns pentru a provoca o tragedie.

*Învață să oferi primul ajutor.

*Înoată întotdeauna împreună cu un prieten. Când mai ești cu cineva, șansele de salvare în cazul unui înec cresc considerabil, având în vedere că intervenția trebuie să aibă loc rapid și eficient.

*Evită consumul de alcool: nu intra în apă dacă ai consumat suficient de mult alcool încât reflexele să-ți fie întârziate.

*Nu încuraja competițiile de genul “cine rezistă mai mult sub apă”, pentru că pot fi fatale mai ales pentru înotătorii amatori.

*Informează-te în ceea ce privește condițiile meteo din ziua în care te decizi să mergi la piscină. E bine să fii departe de apă atunci când sunt furtuni cu fulgere.

*Nu folosi jucăriile umplute cu aer sau cu spumă pe post de veste de salvare.

*Ai grijă să fii hidratat pe toată perioada petrecută la piscină.

*Verifică dacă piscina la care mergi a fost inspectată de un specialist: riscul de accidente e mult mai mic dacă respectiva piscină respectă regulile de siguranță.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG electrocasnice. TOP oferte la frigidere, mașini de spălat, aragaze
Reduceri eMAG televizoare. Cele mai atractive oferte de zilele acestea
Locuri de muncă în agricultură în Marea Britanie și în România. Se caută necalificați, tehnicieni, manageri
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii din România. Anunțuri urgente!

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.