Gest superb pentru refugiați: O casă în România pentru 8 oameni care au fugit de război

tușalin
Familia Tușalin. Foto: Captură ProTV

Câteva familii de refugiați din Ucraina, care și-au părăsit țara natală din cauza bombardamentelor și a atacurilor din est, au primit o a doua șansă în România: o comunitate mică din Transilvania i-a primit cu brațele deschise și i-a ajutat să se integreze, informează stirileprotv.ro.

Localnicii dintr-o comună din Bistrița-Năsăud le-au cedat casele nelocuite, le-au renovat și i-au primit cu prietenie și înțelegere.

Pentru familia Tuşalin, suferințele au început în urmă cu un an și jumătate, când zona din orașul Lugansk în care locuiau a fost bombardată și ocupată de separatiști. Atunci au hotărât să plece; au apucat să își ia la ei, în grabă, doar câteva haine.

„Noi am presimțit înainte că va veni pericolul și am părăsit locuința înainte de a fi bombardată. Pentru noi, copiii sunt cei mai importanți și nu partea materială, nu casa”, a povestit Andrej Tușalin pentru stirileprotv.ro.

În Lugansk, Andrej era inginer, iar soția lui, Svetlana, psiholog. Aveau un apartament cu 3 camere în centrul din care astăzi nu a mai rămas nimic. Cei doi soți și-au luat cu ei șase din cei șapte copii – Viktor, Warwara, Maia, Jana, Anna si Andrej – și au venit în România.

„Noi am rămas fără casă, fără muncă, și eu și soțul meu, iar copiii fără posibilitatea de a veni la școală”, a povestit Svetlana Tușalina.

„Ceea ce se întâmplă în România este un gest extraodinar de nobil”

Familia Tuşalin a primit o mână de ajutor de la localnicii din Măgura Ilvei. Aici, refugiații au obținut, cu acordul proprietarului, o casă veche, nelocuită, pe care întrega comunitate a renovat-o.

„La casă s-a luat de la început, s-a zugrăvit, s-a pus centrala, s-a făcut baia, curățenie, vopsite geamurile, vopsite ușile, tot”, a explicat un voluntar.

În plus, capul familiei are deja un loc de muncă asigurat: va lucra, tot ca inginer, la o fabrică de prelucrare a lemnului, mai notează sursa citată. Și cei mici vor fi ajutați: un ONG le-a pus la dispoziție o profesoară care să îi învețe intensiv limba română pentru a putea face față la școală.

Refugiații au fost vizitați și de ambasadorul Ucrainei în România.

„Cu siguranță ceea ce se întâmplă azi în România este un gest extraodinar de nobil și important”, a spus Teofil Renduc, ambasadorul Ucrainei în România.

În zonă urmează să mai fie primite 15 familii de refugiați din Ucraina.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG iPad. Cele mai bune oferte de săptămâna aceasta
Colecția de toamnă de la Nike a apărut. Produsele, disponibile pe eMAG
Locuri de muncă în Austria. Personal pentru nave, bone, programatori, oameni în construcții și un super-farmacist
Jobul zilei. Iubești copiii și animalele? Te poți angaja într-o casă de vis din Austria

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: