Românul care nu există. Statul i-a pierdut documentele

george adres
Foto: Captură digi24.ro

Deşi a ajuns deja la majorat, un tânăr din județul Caraş-Severin nu are identitate. Băiatul este născut în Grecia, dintr-un tată român şi o mamă filipineză, iar certificatul lui de naştere a fost pierdut de autoritățile române. Rudele au adus un document din Filipine, dar autorităţile spun că nu-l pot recunoaşte, pentru că nu permite legea.

George Adres s-a născut în 1996 în Grecia. Părinții săi, tatăl român și mama filipineză, nu erau căsătoriți. În 2001, s-au mutat în România, unde și-au oficializat relația, iar tatăl a vrut să-și recunoască fiul.

Așa că bărbatul a dus autorităților române certificatul de naștere al fiului, împreună cu buletinul său de identitate și certificatul de căsătorie. Însă în timpul procedurilor, certificatul copilului a fost pierdut. Între timp, mama copilului a murit, iar tânărul stă acum cu bunicii.

„Dacă soarta așa a vrut…acum e important să facă ceva autoritățile. Îmi doresc să-mi fac și eu un rost în viață”, a povestit George Adres, citat de digi24.ro.

În speranţa că-şi va ajuta nepotul, matuşa lui George a venit din Filipine şi i-a adus şi un duplicat al certificatului de naştere din Grecia, dar și un act emis de statul filipinez în care apare numele tatălui său. Inutil, însă.

Pentru a rezolva situaţia, autorităţile l-au trimis pe tatăl băiatului din nou în Grecia.

„Se duce în Grecia, dar cine îl ia în seamă? Nu-l ia nimeni, pentru că el nu a fost căsătorit legal, ei s-au căsătorit legal în România”, spune Gheorghe Vrăjitor, bunicul tânărului.

Între timp, avocaţii vin cu o altă soluţie: un test ADN. „Se va stabili, în urma acestui test, dacă este sau nu tatăl copilului şi, bineînţeles, dacă vrea să-l recunoască”, spune avocatul Cosmin Bolosin.

Până atunci însă, George nu poate fi înscris la nicio şcoală. El a mers la cursuri doar până în clasa a opta, cu acceptul părinţilor şi al profesorilor. Tânărul de 18 ani speră să aibă şi el în curând identitate şi o viaţă recunoscută oficial.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primul oraș din România care va avea un muzeu al vieții în comunism
Presiuni pentru ca elevii să vină la ora de religie. Copii puși să semneze în locul părinților
Primăria unui oraș interzice reclamele care „invită” la videochat