Gafă în lege. Căruțașii au nevoie de RCA

Căruța are nevoie de RCA FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Căruța are nevoie de RCA FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ordonanța de Urgență 54/2016 privind RCA introduce, cel mai probabil fără intenția autorilor, obligativitatea asigurării căruțelor, potrivit jurnaliștilor de la Profit.ro.

Mai exact, în actul normativ a fost modificată definiția termenului de „vehicul” și a paragrafelor din vechea lege, care se refereau la obligativitatea asigurării.

În Ordonanța de Urgență se definește vehicul ca fiind un „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare”, precizează Profit.ro.

Proprietarii de căruțe sunt obligați doar să-și înregistreze căruța la primăria comunei de care aparțin și trebuie să plătească o taxă anuală.

Articolul 4 din OUG arată clar cine trebuie să încheie un contract RCA: „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România (nr: deci și căruțele), precum și tramvaie”.

Jurnaliștii de la Profit.ro spun că în baza celor două articole, polițiștii îi pot amenda oricând pe căruțași pentru că nu au RCA, chiar și dacă circulă doar pe drumurile comunale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.