Francul elvețian. O bancă din România îngheață cursul de schimb

Francul elvețian. Volksbank România, care deține un portofoliu semnificativ de împrumuturi acordate în franci elvețieni, a anunțat că va îngheța cursul de schimb, pentru o perioadă de trei luni, la nivelul celui înregistrat pe 31 decembrie 2014.

Măsura vine pe fondul deprecierii monedei naționale în raport cu francul elvețian.  Cursul francului elveţian anunţat, luni,  de BNR, a crescut cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric.

De asemenea, săptămâna trecută,  OTP Bank România, o altă bancă care a acordat credite în franci elveţieni, a anunţat că va reduce marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii care au  împrumuturi cu dobândă variabilă, în franci elvețieni. Facilitatea se aplică tot pentru o perioadă de trei luni.

Pe data de 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției (SNB) a renunţat la cursul de schimb franc-euro menţinut de-a lungul celor 3 ani anteriori, de 1,2 CHF pentru un euro, iar de atunci, francul elvețian s-a apreciat semnificativ față de euro și, în consecință, față de leu, de la 3,7415 lei/CHF (curs valutar BNR din data de 14.01.2015) la 4,4716 lei/CHF (curs valutar BNR din data de 19.01.2015).

În aceste condiții, Volksbank România a decis să mențină pe o perioadă de trei luni, respectiv între 20 ianuarie 2015 și 17 aprilie 2015, un curs valutar fix,  de 3,8035 Lei pentru 1 CHF, cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014, pentru plăţile următoarelor trei rate lunare datorate de clienţi.

Cursul  Volksbank România devine astfel cu 17,5% sub cursul anunţat de BNR luni, de 4,4716 RON/CHF.

Calculele arată că la o rată de 500 de franci elvețieni, clientul băncii ar avea de plătit, în lei, 1.901,75 lei la un curs de 3,8035 lei/franc față de 2.235,8 lei, la cursul BNR de 4,4716 lei/franc. Rezultă că suma economisită va fi de 334,05 lei.

“Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienților noștri cel mai bun suport până la stabilizarea condițiilor de pe piața valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elvețian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluție pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elvețieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania”, a declarat Benoit Catel, președintele Volksbank, prin intermediul unui comunicat de presă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Recomandările editorilor Great News:
Ce soluție propune PNL la criza francului elvețian
Cum și-a cumpărat un funcționar bancar BMW X5 din contul unui client
Povestea româncei care a înființat un „SMURD african”