A fost descoperită cea mai mare zonă de impact cu un asteroid de până acum

crater
Cercetătorii spun că au descoperit cea mai mare zonă de impact de până acum. Foto: Deborah Lee Soltesz, USGS via Wikimedia Commons

Cercetătorii din Australia spun că au descoperit cea mai mare zonă de impact cu un asteroid identificată până acum, relatează BBC.

Zona are 400 de kilometri lungime și este îngropată adânc sub crusta Pământului, fiind alcătuită din două „cicatrice” separate ale impactului. Echipa de cercetători de la Universitatea Națională Australiană a explicat că asteroidul s-a rupt în două înainte de a ne lovi planeta, fiecare fragment având peste 10 kilometri lungime.

Pentru comparație, craterul Chicxulub din Peninsula Yucatan, produs de asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor, are 180 de kilometri în diametru.

Oamenii de știință cred că impactul ar fi avut loc în urmă cu 300 de milioane de ani.

Suprafața craterului a dispărut de mult timp din Bazinul Warburton din centrul Australiei, dar prin analiza geofizică a zonei de sub scoarță cercetătorii au descoperit indicii pentru existența a două zone de impact masive, a explicat Andrew Glikson, care a condus echipa de cercetători.

În mod normal, un astfel de eveniment ar fi dus la dispariția a numeroase specii. Însă echipa, care și-a publicat descoperirea în jurnalul „Tectonophysics”, nu a reușit să lege zona de impact de vreo extincție cunoscută.

„Este un mister – nu am reușit să găsim o extincție care să coincidă cu această coliziune. Am o suspiciune că impactul ar putea fi mai vechi de 300 de milioane de ani”, a spus Glikson.

Rocile din jurul zonei de impact au aproximativ 300 – 600 de milioane de ani. „Zone mari de impact precum aceasta ar fi putut avea un rol mult mai important în evoluția Pământului decât se credea până acum”, a mai arătat cercetătorul.

Zona de impact din Bazinul Warburton a fost descoperită accidental când cercetătorii forau la 2 kilometri sub scoarța Pământului în cadrul unui proiect geotermal. În timpul forării au ieșit la suprafață urme de roci care fuseseră transformate în sticlă de temperaturile și de presiunile extreme, sugerând un impact major.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Viața de pe Pământ va dispărea cu siguranță. Dar când anume?
Principele Nicolae pedalează pentru a promova cititul
Cel mai frumos vis pentru doi copii români care trăiesc într-un beci: „O casă mică“