Fonduri europene pentru cultivarea plantelor medicinale. Cum pot fi accesați banii

Cei care vor să înceapă o afacere cu plante medicinale pot obține o finanțate nerambursabilă de până la 100%, pentru cultivarea acestora.

Fondurile europene pot fi accesate prin noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

”Sectorul plantelor medicinale nu este valorificat suficient în acest moment; cu toate că are un potențial enorm în domeniu, România a pierdut poziția fruntașă de exportator și procesator de plante medicinale (în anii 1980-90 se găsea între primele cinci state din Europa la export și primele șapte la procesare). Nu mai există o corelare a activităților agricole cu cele industriale, pe filiera de produs: în lipsa marilor consumatori de plante medicinale și aromatice, suprafețele agricole alocate acestora s-au diminuat. Lipsesc sursele locale de semințe certificate. Stațiunile de Cercetări Agricole au fost desființate sau trec prin dificultăți financiare, sursele de germoplasmă sunt restrânse, iar colecțiile de plante medicinale sunt tot mai greu de întreținut”, a explicat dr. ing. Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit lui Morărescu, în PNDR 2014-2020 sunt prevăzute măsuri financiare, ca de exemplu măsura 6 – submăsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijin public nerambursabil care se ridică până la 15.000 de euro pentru o exploatație agricolă, pe o perioadă de maximum cinci ani. Suma este acordată în două tranșe, respectiv 75% și 25%, relatează agrointel.ro.

O altă măsură care poate poate fi accesată pentru cultivarea plantelor medicinale este măsura 11 „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, acordate în procent de 100%; plăți pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică.

De asemenea există şi pachetul 5 „Plante medicinale şi aromatice” în cadrul submăsurii 11.1.

Pentru a se încadra în Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” și pentru a primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, producătorii de plante aromatice trebuie să dovedească faptul că dețin ferme mici, adică exploatații agricole având dimensiunea economică între 8.000 -11.999 euro, ceea ce reprezintă valoarea producției standard.

Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de a doua tranșă de plată acordându-se sub condiția îndeplinirii corecte a planului de afaceri, până la acel moment, după maximum 3 ani de la contractare.

Altă condiție de eligibilitate este ca exploatația agricolă să fie înregistrată, conform prevederilor legale naționale, cu cel puţin 24 luni înainte de solicitarea sprijinului.

Pentru a primi finanțare, fermierul trebuie să prezinte un Plan de Afaceri pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației și să aibă domiciliul stabil într-una dintre unitățile administrativ teritoriale pe teritoriul căreia se află exploatația.

De asemenea, pentru Măsura 11 – „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, micii fermieri pot atinge un nivel de finanțare de 100%, iar submăsura include un pachet special pentru cultivarea plantelor medicinale – Pachetul 5.

Suma pe care fermierii o pot primi este de 365 de euro/hectar în fiecare an, aceasta fiind suma calculată ca sprijin pentru a acoperi costurile standard ale cultivării plantelor medicinale.

Pentru a accesa această submăsură, producătorii agricoli trebuie să aibă în exploatare cel puțin 1 hectar iar parcelele eligibile să aibă dimensiunea minimă de 0,3 ha (0,1 ha pentru vii şi livezi, arbuşti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole).

Totodată, producătorul trebuie să fie încadrat în categoria de fermier activ și să fie înregistrat ca operator în agricultura ecologică.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.