Fenomen rar în apa Mării Negre. De ce nu s-a putut intra în apă

marea neagră albastru turcoaz vama veche
Marea Neagră văzută din Vama Veche în vara anului 2017. Foto: Ioana Bețieanu

Zilele trecute, în multe locuri, apa Mării Negre a fost extrem de rece. Potrivit specialiștilor, în apă a avut loc fenomenul Upwelling. Acest fenomen rar se petrece atunci când vântul este atât de puternic încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apa foarte rece de la fund.

În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 de grade la 13 grade.

„E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă.”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, informează Observator.

Florin Timofte, cercetător ştiinţific susține că acest fenomen va continua și în următoarele zile, inclusiv în weekend.

„În următoarele două, trei zile s-ar părea că se menţine acest trend. Chiar dacă vântul va fi mai scăzut în intensitate, va menţine această tendinţă uşoară de upwelling şi apa va fi în continuare rece.

Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.

Apa bogată în nutrienți stimulează creșterea și reproducerea producătorilor primari, cum ar fi fitoplanctonul. Biomasa de fitoplancton și prezența apei reci în aceste regiuni permit identificarea zonelor de reflux prin temperaturile reci de la suprafața mării.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.