Fascinanta călătorie a unei gâște cu gât roșu. Decebal, în pericol în România

sursa foto: sor.ro

După ce a zburat pe o distanță de 9.000 de kilometri, din tundra siberiană și până în Delta Dunării, Decebal, gâsca cu gât roșu, este în pericol de a fi împușcată de vânători, în România.

“În acest moment, cea mai mare amenințare pentru Decebal este vânătoarea, deoarece gâștele cu gât roșu formează stoluri împreună cu gârlițele mari, specie de gâscă sălbatică la care vânătoarea este permisă”, au atenționat reprezentanții Societății Ornitologice Române (SOR).

Gâsca cu gât roșu figurează pe Lista Roșie IUCN drept una periclitată. Amenințările la adresa ei sunt reprezentate de asanarea zonelor umede, vânătoarea ilegală, deranjul antropic, schimbarea culturilor și schimbările climatice.

Decebal, un mascul din specia gâscă cu gât roșu a fost monitorizată de reprezentanții SOR, prin satelit pe parcursul întregii sale călătorii de întoarcere în România.

Gâsca a revenit în România pe data de 30 octombrie 2014, după ce și-a încheiat migrația de toamnă, timp de 60 de zile, în care a zburat peste 9.000 de kilometri, din tundra siberiană până la teritoriile de iernare din România.

Traseul gâștii Decebal

Decebal a plecat spre România pe 1 septembrie, din teritoriile de cuibărit din Peninsula Tamyr, partea cea mai nordică a Eurasiei.

A făcut o scurtă pauză de odihnă în delta Râului Ob, dar în numai trei zile avea să traverseze Rusia, până in Kazahstan, unde a sosit pe 10 septembrie. A stat aici timp de o lună, în trei locații diferite, și a acumulat energie pentru o nouă etapă a călătoriei, spre Sud, spre Marea Caspică.

De pe țărmul estic al acestei mări, dintr-o lagună pustie, Decebal a reușit un salt incredibil de 1.800 de kilometri, peste Marea Caspică și Marea Azov, în numai o zi, pe 26 octombrie. Această etapă s-a încheiat în apropiere de Dnepr, în Ucraina.

În mod normal, după o asemenea cursă, gâștele au nevoie de odihnă și mâncare, dar Decebal nu s-a oprit și a mai zburat 300 de kilometri, până a ajuns în Delta Dunării.

De obicei, primele gâște cu gât roșu sosesc în România în primele zile ale lunii noiembrie, iar numărul lor crește zilnic până în luna decembrie, când ajung și la 20.000 de indivizi. Delta Dunării și lagunele de pe coasta Mării Negre sunt locul preferat pentru iernat, dar numere tot mai mari sunt observate și de-a lungul Dunării.

Cine este Decebal

Decebal este un mascul adult de gâscă cu gât roșu, pe care a fost montat un transmițător satelitar PTT Argos Solar, de 18 grame.

Pasărea a fost capturată pe 12 februarie 2014, în apropierea Lacului Durankulak din Bulgaria, de o expediție internaționala, parte a proiectului LIFE “Save Ground for Redbreasts”.

Scopul studiilor este obținerea de informații despre cele mai importante zone de odihnă și hrănire de pe traseele de migrație ale speciei. Gâsca cu gât roșu este una dintre cele mai frumoase specii de gâscă sălbatică, dar și una dintre cele mai rare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

sursa foto: sor.ro
sursa foto: sor.ro