Falimentul mașinilor de spălat. Material care se spală cu lumina soarelui

FOTO: RMIT University
FOTO: RMIT University

Spălatul rufelor consumă aproximativ 22% din totalul de apă folosită pentru menaj într-o gospodărie, potrivit unui studiu realizat de Oregon Departament of Energy și Energy Trust of Oregon, ambele instituții din Statele Unite.

În ultimii ani, oamenii de știință au căutat materiale din care să se facă haine care se spală singure sau care să nu aibă nevoie de o cantitate de apă la fel de mare. S-a lucrat în special la materiale pe bază de nanoparticule.

Potrivit oamenilor de știință, aceste materiale ar putea fi folosite și pentru a separa uleiul de apă, ar fi util și în detectarea prezenței unui gaz sau chiar să țină departe bacterii periculoase în spitale.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au reușit să conveționeze un material din nanoparticule care poate elimina foarte repede murdăria sau petele doar printr-o simplă expunere la soare.

Oamenii de știință au testat două nanomateriale diferite: unul din cupru și altul din argint. Atunci când sunt expuse la lumină, aceste materiale eliberează „electroni fierbinți”, care apoi distrug moleculele organice care formează pete sau compuși urât mirositori.

Cercetătorii au constatat că materialul textil cu stratul special de cupru a reușit să îndepărteze murdărie în trei minute, iar argintul în 30 de minute. Însă, la o expunere mai mare de compuși organici, argintul s-a comportat mai bine în timpul experimentului.

În viitoarele experimente, oamenii de știință vor să facă haine din aceste materiale și să le supună unor teste. Potrivit cercetătorilor, aceste nanoparticule nu sunt vizibile doar la microscop, potrivit popsci.com.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.