Fabrică de sticlă ruinată, redeschisă într-un sat din România

fabrica de sticlă din poiana codrului
Fabrica de sticlă din Poiana Codrului are comenzi din Germania. Foto: Dana Robinson via Wikimedia Commons

După ce ani de zile a fost o ruină, fabrica de sticlă din satul Poiana Codrului, din județul Satu Mare, a început să iasă, timid, din umbră. Anul trecut, după ce s-a întors de la muncă în străinătate, un localnic a decis să reinvestească în linia de producţie unde munciseră părinții săi, să aducă utilaje de la fabrici germane şi să îşi caute noi clienţi în Germania, Franţa şi Italia.

Acum, fabrica are 40 de angajaţi, iar produsele sale au fost solicitate în Germania. Momentan, cei 40 de angajaţi aduc un profit modest noului patron, însă planurile de viitor sunt optimiste.

„Încercăm să relansăm noi capacităţi pentru crearea de noi locuri de muncă. Odată cu atragerea sticlarilor înseamnă că va fi nevoie de mărirea capacităţii şi la celelalte ateliere”, spune Marta Ardelean, inginer de producție la fabrica de sticlă din Poiana Codrului, citată de digi24.ro.

Fabrica de sticlă din Poiana Codrului este atestată documentar din 1801. La acea dată, fabrica își vindea produsele în special în spațiul german.

Fabrica de sticlă din Poiana Codrului, falimentată după Revoluție

Acum 25 de ani, fabrica de sticlă era în plină glorie. Avea aproape 2.000 de angajaţi şi o mulțime de comenzi. Însă după Revoluție, managementul defectuos a trimis fabrica în insolvenţă. A fost o lovitură grea şi neaşteptată pentru comuna Crucişor, de unde veneau cei mai mulţi muncitori.

„Am exportat de-a lungul anilor în America, pe piaţa din Franţa, Germaniei, Italia. Am fost foarte cunoscuţi la orice târg internaţional la care am participat. Sigur, în calitate de primar, mi-a convenit, pentru că ramâneau mai multe venituri la comună şi puteam să ne dezvoltăm şi noi”, arată Florin Andreica, primarul comunei Crucișor.

Localnicii se bucură de felul în care merg lucrurile la fabrică și speră că aceasta se va dezvolta tot mai mult în viitor, astfel încât tinerii din comună să nu mai fie obligați să facă naveta pentru a-și găsi locuri de muncă în alte localități.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.