Firea face fum: Nu se mai face sport pe bulevard. Eliberați zona!

gabriela firea
Gabriela Firea. Foto: gabriela-firea.ro

Via Sport se închide după 6 ani și 3 weekend-uri, anunță cei care se ocupau de organizarea evenimentelor sportive care aveau loc în fiecare sfârșit de săptămână pe bulevardul Kiseleff, între Piața Victoriei și strada Ion Mincu. În ultimă cu câteva săptămâni, noul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat că acest eveniment blochează traficul în fiecare weekend, iar coada de mașini pe arteră, una dintre principalele porți de intrare în București, se întinde până în Băneasa.

„Având în vedere oportunitatea şi necesitatea derulării lucrărilor (n.r. de trasare a marcajelor rutiere) pe perioada verii, PMB a transmis organizatorului evenimentului VIA Sport, care are loc pe b-dul Kiseleff, unul din bulevardele pe care încep lucrările în această seară, să elibereze zona, în conformitate cu art.10, lit.b din Legea nr.60/1991, republicată, care interzice „desfăşurarea adunărilor publice atunci când, în perioada, locul şi pe traseele unde acestea ar urmă să se desfăşoare, se execută lucrări edilitar-gospodăreşti”.

Menţionăm că organizatorului i s-a oferit posibilitatea de a alege alte zone pentru continuarea evenimentului, pe care acesta le-a refuzat. Reamintim că Primăria Municipiului Bucureşti susţine evenimentele culturale şi sportive din Capitală, acordând în acest sens sprijin tuturor organizatorilor pentru că astfel de manifestări să poată avea loc în condiţii optime de siguranţă”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.

Organizatorii evenimentului Via Sport au explicat și de ce au refuzat locația. „Dorim să precizăm că în săptămânile trecute am primit invitația PMB de a ne muta locația evenimentului în altă parte și cea mai bună variantă oferită a fost Parcul Tineretului – Platoul din fața Liceului Șincai. Am refuzat relocarea din 2 motive simple:

1. Conceptul evenimentului, care reiese și din numele de “Via Sport” este crearea unui spațiu utilizat de obicei pentru traficul rutier într-un spațiu de relaxare, pe o perioadă (vineri seară – duminică la prânz) în care traficul este la cel mai redus nivel al săptămânii și al anului (vara, pe timpul concediilor). Nu ne-am propus niciodată să facem un eveniment într-un parc, ci să închidem un bulevard al unei capitale europene și să-l redăm publicului pentru a se juca pe el sau a se plimba pe el, așa cum se întâmplă și în alte capitale. Unul dintre sloganurile din anii trecuți a fost „Stop trafic! Start joc!”.

2. Rațiuni financiare. Sumele strânse anul acesta de la partenerii privați (așa cum au fost în fiecare din cele 7 ediții) nu ar fi putut acoperi costurile relocării, cu tot ce însemna acest lucru”, arată organizatorii Via Sport, într-un comunicat.

Traficul, eterna problema a primarilor din România de după `89. Tendința din orașele europene

Primarul Firea a declarat în urmă cu câteva săptămâni și că ar vrea să interzică organizarea de concerte în Piața Constituției. De asemenea, noul edil al Capitalei a mai spus și că ar dori să scoată în afara Bucureștiului maratoanele și celelalte evenimente sportive.

În timp ce primarul Gabriela Firea caută să încurajeze traficul, în capitalele europene tendința este exact invers. În mai multe orașe europene se gândesc planuri de reducere a traficului.

Oslo, capitala Norvegiei, vrea să înlocuiască parcările orașului cu magazine, restaurante și zone culturale pentru a forța interzicerea mașinilor în centrul orașului până în 2019. De asemenea, primăria din Helsinki are în plan ca din 2025 să ia măsuri astfel încât mașinile personale să nu mai aibă dreptul de a circula în oraș. Pentru acest lucru se lucrează la un plan de dezvoltare a transportului în comun.

giphy (1)

giphy