Energia salvează România. Extraordinarul fenomen de la Târgu Jiu

Așa arată trofeul EuroChallenge. Energia Târgu Jiu vrea să pună mâna pe el luna viitoare (fiba.com)

Echipa Energia Târgu Jiu s-a calificat aseară în turneul Final Four al EuroChallenge, a treia competiție valorică a baschetului continental, după ce a învins clar gruparea franceză Le Mans.

Este cea mai mare performanță obținută în ultimii ani de baschetul românesc. Gorjenii mai au nevoie de doar două victorii pentru a aduce acasă o cupă europeană.

Cu o formație construită în jurul unor baschetbaliști americani talentați, Giordan Watson, Porter Troupe sau Louis Darby (n.r. – toți reușind aseară peste 10 puncte), gorjenii s-au impus în meciul decisiv pentru calificarea în Final Four cu scorul de 79-64 (16-16, 16-17, 24-13, 23-18).

Muntenegreanul Nemanja Milosevici a făcut și el un meci mare, cu 12 puncte și 12 recuperări reușite, în timp ce grecul Andreas Glyniadakis a bifat și el un ”double-double”: 18 puncte și 11 recuperări.

Înaintea partidei de aseară, disputată în bătrâna sală din Târgu Jiu, Energia și Le Mans erau la egalitate, 1-1, după ce românii câștigaseră primul meci cu 84-60, dar îl pierduseră pe al doilea, scor 68-79, în Franța.

Calificarea gorjenilor între primele patru echipe din EuroChallenge în acest sezon reprezintă o mare surpriză, mai ales că Energia este la prima aventură europeană din istorie.

Pentru a cuceri trofeul, echipa din România trebuie mai întâi să treacă de semifinala cu turcii de la Trabzonspor, grupare care a învins-o de două ori în prima fază a grupelor pe U Cluj.

Dacă vor reuși să treacă de primul hop, gorjenii se vor bate pentru trofeu cu învingătoarea duelului: JSF Nanterre (Franța) – Fraport Skyliner (Germania).

Oraşul gazdă al Final Four-ului FIBA Eurochallenge (24-26 aprilie) nu a fost anunţat încă. Este pentru prima oară când o echipă românească ajunge atât de departe în această competiție.

În cei 11 ani de existență, nicio echipă n-a reușit să cucerească de două ori trofeul EuroChallenge. Rusia e cea mai de succes națiune în a treia întrecere continentală, cu trei succese: UNICS Kazan (2004), Dynamo Sankt Petersburg (2005) și Kranye Krylia (2013).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primele imagini cu cea mai nouă insulă din lume
Premieră în București. Călătorii gratuite cu autobuzul electric
Cum suntem manipulați pe rețelele de socializare cu fotografii perfecte


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version