Elefanţii din Nieciecza. Incredibila poveste a celei mai mici echipe din fotbalul mare

Termalica Bruk-Bet Nieciecza (sport.dziennik.pl)
Termalica Bruk-Bet Nieciecza (sport.dziennik.pl)

Termalica Bruk-Bet Nieciecza a debutat aseară în prima ligă poloneză cu o înfrângere, însă echipa satului de doar 750 de locuitori a câştigat deja admiraţia fanilor din toată ţara.

Nieciecza are doar 750 de suflete şi este, începând de aseară, cea mai mică localitate care a dat vreodată o echipă de primă divizie în fotbalul european.

Termalica Bruk-Bet este o echipă cu o istorie ciudată. Fondată în 1922, formaţia din minusculul sat din sud-estul Poloniei a stat în diviziile inferioare până la începutul anilor ’90.

Destinul echipei s-a schimbat odată cu succesul firmei locale Bruk-Bet. Nu este o casă de pariuri, ci o companie care produce materiale de construcţii din piatră şi beton.

Începând cu 2004, clubul şi-a început ascensiunea în fotbalul polonez, cu o promovare din liga a şaptea. În 2010, ajunsese în liga secundă. A fost momentul când un alt sponsor, Termalica, a început să susţină puternic echipa.

În ultimele patru sezoane, Termalica Bruk-Bet s-a bătut constant la promovare, încheind de fiecare dată în Top 5. Au reuşit să promoveze în stagiunea precedentă, clasându-se pe locul 2 în clasament, după mult mai cunoscuta Zaglebie Lublin.

A fost sărbătoare la Nieciecza, sat în care nu ai ce vedea în afară de o biserică, o şcoală şi un monument pentru eroii din Al Doilea Război Mondial. Stadionul e înconjurat de un lan de porumb.

Stadionul din Nieciecza (sport.dziennik.pl)
Stadionul din Nieciecza (sport.dziennik.pl)

Promovarea echipei săteşti a provocat o scindare a opiniei publice în Polonia. Mulţi cred că prezenţa unei formaţii atat de mici în Ekstraklasa reprezintă o ruşine pentru fotbalul polonez, în timp ce alţii au lăudat toată vara performanţa „elefanţilor”, cum sunt porecliţi jucătorii din Nieciecza.

Termalica Bruk-Bet este condusă de o femeie, iar aseară a pierdut cu 0-1 în faţa grupării Piast Gliwice. Echipa va juca primele meciuri de pe teren propriu la Mielec, înainte de a se întoarce acasă, la un stadion modernizat pentru prima divizie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: