Două statui din bronz, atribuite lui Michelangelo Buonarroti

statui din bronz
Două statui din bronz, atribuite lui Michelangelo Foto: Captură video

Cercetătorii dintr-o echipă internațională coordonată de Universitatea Cambrigde cred că au identificat autorul a două statui din bronz celebre, al cărui autor era necunoscut de peste 500 de ani.

Specialiștii de la Fitzwilliam Museum din Cambrigde expun astăzi două statui din bronz despre care susțin că aparțin celebrului Michelangelo Buonarroti, unul dintre cei mai importanți artiști ai Renașterii italiene. Talentat la pictură, desen, sculptură și arhitectură, Michelangelo a lăsat în urma sa mai multe opere de artă apreciate până în ziua de astăzi.

Misterul celor două statui de bronz pare a fi elucidat, din punctul de vedere al cercetătorilor de la Universitatea Cambrigde, care susțin că operele de artă care au înălțimea de un metru și reprezintă reprezintă un bărbat tânăr, respectiv un bărbat ceva mai în vârstă, stând călare pe două pantere ar putea fi singurele statui din bronz ale lui Michelangelo păstrate până în zilele noastre.

Acesta a lucrat mai mult în piatră și în marmură, iar în secolul al XIX-lea când au fost prima dată catalogate au fost atribuite artistului, dar, pe parcursul următorilor 120 de ani, originea lor a fost contestată din cauză că nu exista o semnătură clară și nici dovezi asociate autorului și au fost atribuite altor artiști.

Totuși, se cunoaște faptul că Michelangelo a lucrat și în bronz, dar că operele sale s-au pierdut în timp. O statuie din bronz a papei Iulius al II-lea realizată de Michelangelo a fost topită pentru a se fabrica din ea obiecte de artilerie, la mai puţin de trei ani după ce a fost terminată.

Paul Joannides, care este profesor de istoria artei la Universitatea Cambridge, a făcut o descoperire importantă anul trecut, atunci când a găsit un desen reprezentând un bărbat tânăr musculos călărind o panteră, o copie realizată de un elev al lui Michelangelo după schiţe ale acestuia, iar astfel s-a făcut asocierea cu cele două statui.

„Aceste bronzuri sunt opere de artă excepţional de puternice şi de captivante, care merită un studiu aprofundat, iar noi sperăm că publicul va veni să le vadă, chiar să le examineze şi să ia parte la dezbateri”, a declarat Victoria Avery, conservatoare la Departamentul de Artă aplicată din cadrul Fitzwilliam Museum.

Analizele științifice au mai relevat faptul că cele două statui au fost realizate în perioada 1500-1510, iar Michelangelo adoptase exact același stil de creație în aceeași ani.

De astăzi și până în august, cele două statui vor putea fi vizitate la Fitzwilliam Musem din Cambridge, până în luna august, iar în luna iulie, publicul larg va afla concluziile finale la care au ajuns experții.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.