Doi români, în finala celei mai importante competiții de fotografie din lume

Fotografia lui Daniel Necula

După ce anul trecut un român a reușit să câștige un premiu important la cea mai importantă competiție de fotografie din lume, și anul acesta doi români au intrat în marea finală la Sony World Photography Awards.

Cosmin Bumbuț și Daniel Necula sunt singurii români care intră anul acesta în marea finală pentru premiul cel mare de 25000 de dolari.

Lucrările finaliştilor Cosmin Bumbuţ şi Daniel Necula vor fi expuse la Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai 2015. Fotografiile lor au fost alese dintr-un număr record de înscrieri: 173.444 de înscrişi din 171 de ţări. Anul acesta, s-au înregistrat cu 24% mai mulți participanți decât anul trecut, dar doar doi români au reușit să intre în marea finală.

Cosmin Bumbuț a impresionat juriul cu o serie de imagini realizate în celulele a 35 de închisori din România, iar Daniel Necula cu fotografia Enhanced, o fotografie alb-negru în care a surprins o femeie pe bicicletă.

Pe lângă bani, fotografii vor mai primi și echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria Open vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 câştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie în cadrul unei festivităţi de premiere la Londra.

Vlad Eftenie a reușit anul trecut performanța de a fi câştigătorul categoriei Open Low Light în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards 2014, cu fotografia „First Snow”, realizată în București, pe un peron al unei linii de tramvai.

„Sony World Photography Awards” este unul dintre cele mai mari și cele mai respectabile concursuri anuale de fotografie pentru amatori și profesioniști din domeniu, iar fotografiile participante sunt mereu spectaculoase și surprind imagini din natură sau portrete.

Astrid Merget Motsenigos, care este directorul creativ al World Photography Organisation, organizatoare a concursului, a declarat despre finaliştii ediţiei din acest an:

„Cel mai important scop al Sony World Photography Awards este să serbeze şi să arate aprecierea pentru artiştii talentaţi care lucrează în domeniul industrei fotografice. Şi anul acesta, selecţia de finalişti demonstrează diversitatea şi priceperea nu doar a fotografilor deja binecunoscuţi, dar şi a numărului din ce în ce mai mare de pasionaţi, pentru care aceste premii reprezintă o oportunitate de a ieşi în evidenţă.”