Detaliile puciului din Turcia. Cum a fost salvat Erdogan de un telefon

Presa turcă scrie că președintele Recep Erdogan ar fi fost salvat cu puțin timp înainte să plece din Marmaris, din sud-vestul țării. Potrivit cotidianului turc Hurriyet, Erdogan a fost sunat de comandantul Armatei I, generalul Umit Dundar, care i-a spus că îi este loial: „Sunteți președintele legitim! Vă sunt loial, nu vă duceți la Ankara, veniți la Istanbul! Vă asigur securitatea!”.

Armata I se ocupa de frontierele cu Grecia și Bulgaria, precum și strâmtorile Bosfor și Dardanele, dar și de regiunea Istanbul.

Puciștii au făcut un raid în hotelul în care a fost cazat Erdogan abia după 62 de minute de la plecarea acestuia, iar planurile le-au fost date peste cap.

Presa turcă mai relatează faptul că surse din domeniul securității au dezvăluit că mai mulți comandați de forțe au fost luați ostatici de militari care au participat la lovitura de stat, iar cei mai mulți erau adjuncți apropiați și secretari ai militarilor de rang înalt.

Despre șeful statului major turc, generalul Hulusi Akar, se spune că a fost ținut sub amenințarea armei și i s-a ordonat de către secretarul său să semneze declarația de lovitură de stat și să o citească pentru poporul turc.

După ce a fost refuzat de mai multe ori, Akara ar fi fost amenințat cu o armă și un adjunct l-ar fi ștrangulat cu o curea.

Bilanțul morților a ajuns la 290, iar 1.400 sunt răniți. Până acum au fost arestate peste 6.000 de persoane, iar 9.000 de funcționari din ministerul de Interne au fost demiși.

Erdogan cere reintroducerea pedepsei cu moartea, pentru a-i „pedepsi exemplar pe autorii puciului”. Intenția sa este criticată de marile puteri din Europa și de Statele Unite.

Comisarul european responsabil cu cererea de aderare la UE a Turciei, Johannes Hahn, a declarat, citat de Reuters, că reținerea atât de rapidă a unor judecători și a altor persoane după lovitura de stat eșuată în Turcia arată că guvernul avea pregătită o listă. „Se pare că cel puțin o parte fusese pregătită. Listele sunt disponibile, ceea ce indică faptul că au fost pregătite pentru a fi folosite într-un anumit moment”, a declarat Hahn.

Vă recomandăm și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

 

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

 

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016