Descoperire uluitoare: A fost găsit un creier de dinozaur

Iguanodonul era un ierbivor uriaș (Wikimedia Commos)
Iguanodonul era un ierbivor uriaș (Wikimedia Commos)

Țesutul fosilizat al unui creier de dinozaur, vechi de 133 de milioane de ani, a fost găsit într-un craniu foarte bine păstrat, pe o plajă din Anglia.

Fosila veche de 133 de milioane de ani aparține unei rude a Iguanodonului, un dinozaur ierbivor care a trăit în Cretacicul timpuriu. Rămășițele sunt un sediment care se găsea în cutia craniană a dinozaurului.

În acest sediment se găsesc rămășițe microscopice mineralizate ale țesutului creierului, un organ sensibil, care se descompune, în mod normal, cu rapiditate.

Oamenii de știință au găsit o rețea mineralizată de vase de sânge, multe dintre ele fiind mai subțiri decât un fir de păr, dar și urme ale cutelor din cortex, una din părțile exterioare ale creierului, scrie National Geographic.

După lungi cercetări ale fosilei, s-a descoperit că structura generală a creierului dinozaurului se aseamănă cu cea a păsărilor și crocodililor. Este greu de dedus care era nivelul de inteligență al acestor dinozauri, însă oamenii de știință cred că animalul ar fi fost cel puțin la fel de inteligent ca un crocodil modern.

Este pentru prima oară când se descoperă țesut din creierul unui dinozaur. Paleontologii au mai găsit, în trecut, piele, organe și chiar celule roșii de sânge în formă fosilizată.

Descoperirea a fost făcută la nici 100 de kilometri depărtare de Londra, pe o plajă din Sussex.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.